fbpx

Tri-Tip Brisket Style

by • • Kött, Low & Slow, Nöt, Recept, RökComments (0)136



Tri-Tip är en ganska ovanlig detalj hos oss i Sverige men är mycket vanlig i USA och Kanada
I Sverige kan den kallas Triangelstek eller Rostlock med kappa. 
Detaljen sitter under Biffraden på bakdelen av djuret.

Svenskstyckad Tri-tip är ofta ganska mager men vanligtvis med en bra fettkappa ovanpå. 

Utländska bitar tex som den vi kör här från Creekstone Farms i USA har oftast en ganska bra marmoreing och passar utmärkt att köra på viset vi gör här. 

I detta receptet kör vi Tri-tipen ungefär som en Brisket. Denna detalj är ett ganska bra alternativ om du vill ha något liknande en Brisket, men inte vill köra en fullstor bit Brisket som ligger på ca 7-10 kg.

Tri-Tip hittar du alltid i vår egen butik, BBQLovers Kött & Gårdsbutik

Du Behöver:

  • 1 Tri Tip
  • Flingsalt/Grovsalt
  • Svartpeppar
  • Paprikapulver
  • Vitlökspulver
  • Rökved (Vi använder ek, men använd din favorit)

Gör Så Här:

  • Gör i ordning din grill för indirekt grillning och ca 100-125 grader
  • Putsa Tri Tipen lite om den har väldigt tjock fettkappa men låt en ordentlig del vara kvar
  • Ta bort hårt fett
  • Blanda ihop ca 50% salt grovmalet och 50% Svartpeppar
  • Tillsätt lite paprikapulver (För färg) och lite vitlökspulver
  • Rubba in Tri-tipen ordentligt ca 1 h innan den ska på grillen.
  • Lägg på några rökchunks på glöden och lägg på köttet på grillen. 
  • Låt gå på låg temperatur till innertemperaturen är ca 93 grader
  • När tri Tipen nått en innertemperatur på ca 70 grader och du tycker att du fått en fin bark kan du slå in den i slaktarpapper
    och låta den gå vidare på grillen. 
    Detta för att få den ännu mer saftig. 
  • När köttet nått 93 grader (efter ca 5h) så låt det vila minst 1 h innan servering.
  • Skär upp köttet från spetsen fram tills den möter den tjockare delen av köttet. 
    Där brukar köttets fiber ändra riktning så där bör du skära upp åt andra hållet. 
  • Servera. 

(Visited 558 times, 1 visits today)

Pin It

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *