Fläsklägg en otroligt underskattad styckningsdetalj.
Många anser att det inte är en tillräckligt fin köttbit.
Jag kan lova dig, att tillagad på rätt sätt så kan det vara den bästa bit gris du någonsin ätit.
Dessutom är det en otroligt billig styckningsdetalj.
Sweinshaxe kan man ofta få i Tyskland, skillnaden där är att lägget är förkokt.
Här göt vi det från grunden utan att koka. Därför krävs väldigt låg temperatur.
I det här receptet behöver du ett rotisserie till din grill.
Har du inget, så går det bra att göra direkt på gallret med.
Du behöver:
- 1 rejäl bit fläsklägg
- Din favoritrub
- 2,5 dl brunt socker
- 3/4 dl äppelcidervinäger
- 1 tsk senapspulver
- 1/4 tsk kryddnejlikor
- Rökflis av pecan (eller din egen favorit)
Gör så här:
- Blötlägg rökflisen ca 1 h innan du börjar
- Snitta svålen runt hela lägget
- rubba hela fläsklägget ordentligt. Se till att det kommer in i skårorna du precis gjort
- Placera fläsklägget jämt på rotisseriet
- Grilla på indirekt låg värme (ca 100 grader)
- Blanda ihop alla övriga ingredienser och moppa köttet i slutet av grillningen för att få en fin yta.
- Grilla i ca 4 h eller tills innertemperaturen nått 85 grader
Traditionellt i Tyskland serveras Sweinshaxe med kokt potatis, pepparrot och surkål.
Men Barbecuevarianten brukar jag servera någon form av klyftpotatis, eller pommes samt någon god sås och sallad.
©Björn Johansson
Kanske gillar du också:
Moinks Next Post:
Whiskymarinerad skinstek rökt med ek
Hej! Jag tänkte prova detta recept på fredag och jag undrar om du vill tipsa på en god sås eller dressing som passar till? 🙂
Mvh Rickard Olsson