fbpx

Rökt Chokladmousse

by • maj 13, 2018 • Dessert, ReceptComments (0)8024


En lite annorlunda och otroligt uppskattad efterrätt som passar perfekt efter en grillad måltid.

Du Behöver:

4 dl grädde (+ eventuell grädde för servering)

200gr mörk choklad (gärna 70% eller mer)
2 msk strösocker
1 msk vatten
2 st äggulor
Rökchunks (valfritt)

Gör så här: 

Förbered din grill för indirekt grillning på låg temperatur, ca 80 grader. 

Steg 1.
Finhacka chokladen och blanda med 2,5 dl av vispgrädden i en lämplig, ugnsfast skål
Placera blandningen indirekt på grillens galler. Ej direkt över glöden. 
I detta steg kan ni även välja att använda rökchunks för att tillföra mer smak till moussen. (Chunks av mildare karaktär rekommenderas såsom äpple, körsbär eller liknande.)
Låt chokladblandningen uppnå en temperatur på 60 grader vilket normalt tar ca 1 timme.
När rätt temperatur uppnåtts, ställ in skålen i kyl under minst 6 timmar.

Steg 2.
Tag skålen ur kylen och låt blandningen uppnå rumstemperatur
Vispa blandningen porös

Steg 3. 
Vispa 1,5 dl grädde till en ganska lös konsistens och ställ svalt

Steg 4. 
Separera 2st äggulor från vitan
Koka varsamt upp 1msk vatten och 2msk strösocker tills sockret löst sig.
Häll sockerblandningen i en jämn stråle ner i äggulorna samtidigt som du vispar blandningen till ett poröst skum 

Steg 5.
Blanda ihop den kylda grädden, äggblandningen och chokladgrädden
Häll i lämpliga serveringsformar och låt stelna i kyl.

Steg 6.
Tag ut moussen ur kylen strax innan servering.
Vispa eventuellt grädde och servera till.

Text: Hempa Saari
Bild: Hempa Saari

(Visited 1 407 times, 1 visits today)
Pin It

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *