HOBB! Är inskickad av Sean Wibbels
Sean är 27 år gammal och arbetar som sjöman. På fritiden gillar jag att experimentera och testa nya recept som jag hittat online, jag utsätter både familj och vänner men oftast med glada miner. I mina hamburgare är det mesta hemmagjort, och det gäller även HOBB! Till HOBB har jag har bakat bröden med sötpotatis, egen ketchup sedan tidigare grillning och majonnäs till srirachamajonnäsen
HOBB består av sötpotatisbröd, srirachamajonnäs, strimlad isberg, tunt skuren tomat, högrevs+chorizo biff, röd cheddar/chili ost, knaprig bacon, honungsglaserad lök, hemmagjord ketchup och gul amerikansk senap. Till detta serveras rostad potatis, cornichons och väl kyld dryck!
Biffarna
1kg högrev eller nötfärs
300-400g färsk, rå chorizo
1 matsked worshestershire sauce
vill man ha lite hetta kan man även ta 1-2 matskedar srirachasås
salt + peppar
Blanda alla ingredienser för hand, forma till biffar på ca 1-1,5cm tjocklek med vikt på 140-180g, och kyl minst 20min innan grillning.
inför grillning blandas 1msk sriracha och 1 msk gul amerikansk senap som penslas på buffarna innan sista vändningen.
Ketchup – tweakat recept från Food Busker på Youtube – avsnittet ” The Ultimate Bacon Sandwich”
1 hackad rödlök
3 stjälkar selleri
Ingefära, bit i storlek av en tumme – tunt tärnad
2 stora klyfter vitlök, mosade och grovhackade
500g körsbärstomater, grovhackade (pga. sötma, men det spelar ingen roll vilken tomatsort)
3 matskedar olivolja i gryta, ner med grönsaker och låt puttra någon minut.
Tillsätt sedan
1 tesked av mald koriander
1 tesked mald kryddpeppar
1 tesked salt
Lock på, rör om då och då tills ihop kokt.
Tillsätt 1 stor kanelstång eller 2 små som brukar säljas
100g råsocker
1 matsked tomatpuré
Finns tomatkvistar så kan du vrida runt och lägga ner i såsen, rör ihop och låt puttra 2 min
500ml krossade tomater
100ml vatten
På med lock och låt sjuda 5-10min.
Ta bort kanelstång och tomatkvist, mixa samman såsen, sila såsen
Tillsätt 100ml rödvinsvinäger
3 teskedar (+-0,5) Srirachasås
Smaka av med salt och peppar
Koka upp, sänk direkt till sjudning och reducera till ”ketchupkoncistens”
Häll över till flaska och kyl ner.
Srirachamajonnäs
4port
1 vitlöksklyfta
2 salladslökar
2dl majonnäs
1msk srirachasås eller 2tsk sambal oelek
Skala och riv eller pressa vitlöksklyftan
Ansa och strimla salladslöken fint
Blanda vitlök, salladslök, majonnäs och srirachasås.
Går att äta direkt men blir godast om det får stå minst 30min.
Knaprig bacon från ugnen
Sätt ugnen på 175 grader C varmluft.
Lägg baconskivorna en och en på ett ugnsgaller utan att överlappa varandra, går även bra med bakplåtspapper mellan galler och bacon.
Sätt in en plåt som droppuppsamlare åt dina bacon.
In med gallret ovanför plåten.
Håll lite koll på skivorna och ta ut när de fått den färg och krispighet du vill ha. Har du inte varmluft kan det vara en bra ide att vända på baconet efter några minuter.
Honungsglaserad lök
Tag den begärda mängden lök och skiva i ca 0,5-1cm tjocka skivor. Stek på medelvärme i smör med lite salt/peppar tills löken är mjuk och börjar bli genomskinlig, vrid då upp värmen på pannan och ringla över lite honung. Rör om och ta bort från spisen, kan ligga kvar lite för de som vill ha karamellisering.
Sötpotatisbröd
Ingredienser för 8 stora, 16 mellan eller 32 sliders:
Grund:
2,5 tsk torr jäst eller ca 30g aktiv jäst
1,2dl varmt vatten (37c för aktiv jäst)
70g vetemjöl
Blanda ihop jästen med vattnet och tillsätt sedan vetemjöl, låt stå 10-20min.
Tillsätt sedan 2,5dl mosad sötpotatis (kokt tills mjuk och sedan mosat/mixat, låt svalna tills ljummen/rumstemp).
2 tsk honung
1 1/4 tsk fint sal
1 stort ägg
3 msk smält smör
7-8,5 dl vetemjöl, börja med ca 70% av mjölet och lägg sedan till lite åt gången tills konsistensen blir fluffig, elastisk och lite klibbig.
Låt jäsa 2 timmar eller tills degen dubblat i storlek.
Häll sedan ut degen och knåda ut luften lite kvickt och platta sedan ut degen till 1-2cm tjocklek, försök forma som en kvadrat.
För 8 stora bullar delar du den i 8 lika stora bitar. För 16 mellan så kvartar du först kvadraten och sedan kvartar du de 4 olika bitarna. För 32st sliders så kan du dela de bitarna på hälften.
Rundriv bullarna tills de är släta och platta sedan till 1-2cm tjocka igen, låt jäsa ca 45 eller tills de dubblat i storleken.
Pensla med ägg+lite vatten (gott att strö över polenta/majsmjöl) och grädda sedan i 200 c i 15min eller tills gyllenbruna. De stora bullarna tar några minuter extra och slidersen behöver inte lika mycket tid.
Rostad potatis
- Begärd mängd potatis skalas och delas upp i begärd storlek.
- Koka upp och låt sjuda ca 10min.
- Häll ut vattnet och låt ånga av 5-10min.
- Häll upp ett jämt lager potatis i ugnspannan med smör + olja och kryddor av eget val, jag använde timjan, rosmarin, vitlök, paprikapulver, peppar, salt och lite honung.
- In i ugnen, 180-200 C varmluft i 40min
- Ta ut och vänd runt potatisen, mosa lite lätt = precis så den börjar gå i sönder lite.
- In i ugnen 10-20min
Kanske gillar du också:
Le Expensive Jefe Next Post:
Cheeses