Detta bidrag kommer från Egil Ekbom från Stockholm.
Västerbotten Cheese Dog
Du behöver:
- 1 kg Fläskkarré
- 300 g riven Västerbottenost
- 1 lagerblad
- 1 msk senapsfrön
- 2 vitlöksklyftor
- 30 g salt utan jod
- 2 msk paprika pulver
- 1 tsk vitpeppar
- 1 dl torrt vitt vin
- Svinfjälster
Gör så här:
Mal köttet, lagerblad och senapsfrön med fin hålskiva.
Blanda ihop med övriga kryddor och väl kylt vin.
Stoppa i fjälstret och gör korvarna ca 10 cm långa.
Låt hängtorka i ca 2 timmar innan de får vila i kylskåp i ett dygn.
Grilla försiktigt så att de inte spricker och blir torra.
Lingonberry Chipotle Ketchup
- 350 g lingon
- 1 burk Dr Pepper
- 1 liten lök
- 1 – 2 chipotlepeppar
- 3/4 dl rödvinsvinäger
- 1 1/4 dl socker.
Gör så här:
Finhacka löken, kärna ur chipotlen.
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda i ca 1 timme tills det fått en lite sirapslik konsistens.
Häll över i glasburk och låt stå svalt ett dygn.
Yellowfoot Relish
- 8 inlagda Västeråsgurkor
- 1 dl syltade trattkantareller
- 2 paprikor
- 1 jalapeño
- 1.5 dl äppelcidervinäger
- 3 msk socker
- 1 tsk korianderfrön
- 1 tsk gula senapsfrön
- 1 tsk dillfrön
Gör så här:
Halvera och kärna ur paprikorna. Lägg på plåt och grilla dessa ca 15 min ugn. Ta ut och skala bort det brända skalet. Koka upp vinäger, socker och kryddorna, reducera ner till hälften.
Finhacka gurkorna, paprikorna och jalapeñon. Skär större svamparna grovt. Lägg i en patentburk och häll över lagen. Låt stå svalt i minst ett dygn.
Fried Onion
- 3 gula lökar
- Frityrolja
- Salt och peppar
Gör så här:
Halvera lökarna och skiva tunt. Separera bitarna så gott som möjligt och fritera tills de är gyllenbruna.
Låt rinna av på hushållspapper och salta/peppra efter smak.
Honey Mustard
- 1 dl Colemans senapspulver
- 5 msk varmt vatten
- 3 msk honung
Gör så här:
Blanda senapspulvret med det varma vattnet tills det löst sig och det är klumpfritt.
Blanda i honungen och låt stå tills det svalnat.
Vill man ha en fastare senap kan man blanda i lite majsstärkelse.
Spelt Bun
- 25 g ekologisk jäst
- 250 g vatten, fingervarmt
- 10 g socker
- 10 g salt
- 15 g olivolja
- 350 g speltmjöl
- 1 äggula
- Flingsalt
Gör så här:
Vispa ut jästen i fingervarmt vatten tills den löst sig helt
Blanda i socker, olivolja och mjöl och kör ca 10 minuter i assistent. Ha i saltet och kör några minuter tills degen släpper från kanterna. Täck med bakduk och låt vila ca 45 minuter.
Dela degen i 10 delar, rulla ut till avlånga korvar på plåt med bakplåtspapper.
Täck med bakduk och låt vila i 300 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader.
Pensla med äggula och lite flingsalt och grädda i 12 min.
Skåra i mitten medan de varma och låt svalna på galler.
Mitt namn är Egil Ekbom, 31 år, från Stockholm. Glad amatör med stort intresse för det amerikanska köket, speciellt från södern. Passionerad om grillning, rökning och slow cooking
Detta är ett bidrag till tävlingen Nordic Hot Dog Championship som hålls av BBQLovers.se på uppdrag av Brooklyn Brewery och Honestcooking.com. Mer info om tävlingen finns här: Nordic Hot Dog Championship Vill du själv tävla: Skicka in ditt bidrag