Pappas heta Chili & Getostkorv är inskickad av Johnnie Lippens
Du behöver:
- 500 gram lammfärs
- 1000 gram nötfärs
- 3 röda färsk Chili eller 1-2 st habaneros
- 6-8 vitlöksklyftor
- 3 stora Gul lök
- 2½ msk BBQ sås (ger lite mesquite och hickory smak )
- 4 röda paprikor
- 1 dl färsk timjan
- 1 dl färsk basilika
- ¾ dels matsked fint stött vitpepperkorn
- 1 tsk honung med äkta tryffel
- 5 hönsbuljong tärningar
- 3 dl vatten
- 200 gram get ost
- 200 gram soltorkade tomater ( ej i olja )
- 1,5 dl olivolja
- 200 gram kruskakli
- 120 gram maizenamjöl
- 1,5 dl potatismjöl
- 4-5 meter fjälster, lägg detta i kallvatten i en bunke i ca 1 timma.
Gör så här:
lägg detta i kallvatten i en bunke i ca 1 timma, Spola av dem ibland och byt ut vattnet ofta
Börja med att lägga fjälster i kallt vatten, försök veckla ut dem aningen så att saltet
släpper. Jag brukar göra detta ca 1 dygn innan. Det underlättar!
Värm ½ liter vatten i kastrull, lägg i tomaterna och låt koka i ca 5 min.
Häll av vattnet
Skala vitlök, gul lök, färsk chili, mixa detta i hushållsmixer på max hastighet och lägg
detta sedan i kastrullen med tomaterna.
Tillsätt olja och höj temperaturen på spisen till
strax över medel temperatur.
Låt nu detta brynas i ca 5 minuter, rör om ibland.
Därefter mixar man detta i hushållsmixern så att tomaterna mixas ordentligt.
Lägg sedan detta i en bunke på 5 liter
Värm ugnen till 225`C, dela paprikan i mitten och ta bort kärnorna.
Rosta paprikan i ugnen tills de är svarta. Lägg dem sedan i en plastpåse, knyt igen, efter 30 min lägger
du de i kallt vatten, och dra bort skalet från dem, mixa dessa ihop med det andra.
Ta och dra rent färsk timjan från stjälkarna, mixa, tillsammans med färsk basilika och de
nyskalade paprikorna. Mixa ordentligt allting
Koka upp 2-3 dl vatten och lägg i 5 st. hönsbuljong tärningar. Låt detta koka upp och häll
även detta i mixern, tillsammans med örterna, tillsätt tryffelhonung och nymald
vitpeppar.
Mixa detta någon minut.
Blanda nu ihop ”alla” ingredienser inkl all färs i en 5 liters bunken mycket noga, rör om i
ett par minuter med en stor slev eller om du har en hushålls assistent, låt denna i så fall
gå på lägsta hastighet tills det blandat sig väl.
Låt därefter färsen vila i ca 30 minuter i kylskåp.
Provstek lite av färsen och se efter om den håller ihop, om inte, tillsätt lite mera maizena eller aningen potatismjöl.
Spola igenom fjälstret genom att trä fjälstret över kranen, spola igenom dem med kallt
vatten. Trä fjälstret över ”korvhornet” och mata färsen genom korvhornet, Vart 15 cm
vrider du två varv på fjälstret, stoppa färsen relativt löst i fjälsterna. Annars spricker de
omgående vid tillagning
När allt är klart, kokar du upp en stor kastrull med vatten och 1 msk salt. Låt detta
stormkoka ordentligt. Lägg all korv i vattnet och stäng av värmen efter ½ min,
Lägg lock lite på kant så inte korven spricker och låt detta stå tills korvarna kommit ner i
hanterbar temperatur.. dvs runt rumstemperatur
Detta är ett bidrag till tävlingen Nordic Hot Dog Championship som hålls av BBQLovers.se på uppdrag av Brooklyn Brewery och Honestcooking.com. Mer info om tävlingen finns här: Nordic Hot Dog Championship Vill du själv tävla: Skicka in ditt bidrag