Plankgrillad oxfilé med rökt potatismos
Detta är väldigt enkelt och gott.
Dessutom är det en fröjd för ögat
Plankgrillning innebär att du lägger det du vill grilla på en blötlagd planka av cederträ, ek eller annat träslag.
Detta skyddar maten från den största hettan, samtidigt avger plankan lite rök som ger maten en lätt touch av röksmak.
Du behöver:
- Oxfilé
- Potatis
- Persilja
- Smör
- Mjölk
- Salt
- Vitpeppar
- Muskotnöt
- Valfri favoritrub till nöt.
Gör så här:
- Lägg dina plankor i blöt.
- Gärna 12h eller mer.
- Börja med att koka potatisen.
- Under tiden, hacka upp persilja fint.
- När potatisen är färdigkokt gör du mos av den.
- Här väljer du själv hur du vill göra.
- Jag värmer lite mjölk och häller
- Lägger i en klick smör och smakar av med salt, vitpeppar och muskotnöt.
- Lått mosen svalna helt.
- Ställ gärna den kallt så den svalna fort.
- Skär upp lagom stora bitar av oxilén gärna ca 6-7 cm tjocka.
- Rubba med rubben.
- Gör i ordning grillen fördirektgrillning, hög temperatur.
- Grilla oxfilén ca 3-4 min på en sidan direkt över glöden.
- Plocka sedan av och ställ på plankan med den grillade delen högst upp.
- Klä den med moset runt om
- Gör i ordning grillen för mediumvärme ca 175-200 grader.
- Lägg plankorna direkt över glöden.
- Grilla i ca 20 minuter för att få oxfilén medium.
Bli inte rädd om det pyr lite i plankan, det sätter bara fin smak på moset
Servera direkt på plankan.
©Björn Mineur
Kanske gillar du också:
Årets chiliodling satt Next Post:
Bloglovin