Plankgrillning är ett relativt nytt fenomen i Sverige.
Du använder helt enkelt en blötlagd planka som man lägger över direkt värme, så den börjar ryka lite.
Detta ger maten en lätt röksmak.
Lax är fantastiskt att göra på planka.
Börja med att lägga plankan i blöt minst 24 h.
Sätt en kastrull eller något tungt på den så hela plankan täcks av vatten.
I detta recept kör jag färsk lax, men det går lika bra med regnbåge, forell eller annan liknande fisk.
Börja med marinaden.
Blanda ihop:
- 1 msk jordnötsolja (annan olja går också fint)
- 1 msk sesamolja
- 1 tsk chiliolja (får du inte tag på detta, så använd lite malen chili istället)
- 2 msk valfri soja
- 1 msk balsamvinäger
- 2 msk tunt skivad salladslök
- 1 msk brunt socker
- 2 klyftor pressad vitlök
- 1 halv tesked riven ingefära
- 1 krm salt
- 1 krm nymalen svartpeppar.
Mixa marinaden slät med en handmixer.
Låt laxen marineras 4-6 timmar med skinnsidan uppåt.
- Ta upp plankan ur vattenbadet och torka av den.
- Pensla en sidan med olivolja och lägg den på grillen över direkt medelhög värme.
När du börjar ana rök, vänd plankan. - Pensla även nästa sida med olivolja och dra över lite grovt salt.
- Lägg på laxen med skinnsidan nedåt.
Grilla tills köttet släpper lätt från skinnet.
Plocka upp plankan.
Spraya undersidan med lite vatten och servera laxen direkt på plankan.
Kanske gillar du också:
Superenkel aioli Next Post:
Så här trimmar du revben