Detta är ett lite annorlunda sätt att göra burgare.
Här blandar vi stekning och grillning i en skön mix.
Här behöver du en soapstone, eller täljsten som det heter på svenska.
Du hittar den i välsorterade köksbutiker.
Här tillsätter vi alla smaker utanpå burgaren genom att Glaza/basta den.
Vi vill inte röra för mycket i köttet och krydda det inifrån.
Här bör du mala ditt kött själv för att få bäst resultat.
Vanligtvis förespråkar jag aldrig att du ska grilla utan locket på, men inte i det här fallet.
När täljstenen är riktigt varm kan du med fördel öppna locket för att hålla koll på vad som händer där inne.
Inspirationen har jag fått från en av mina förebilder Ted Reader
Du behöver:
- Högrev
- Ryggbiff
- Oxbringa
Du väljer själv vilken typ av kött du vill ha i, jag kör 70% högrev, 20% ryggbiff och 10% bringa
(ett tips är att alltid ha lite färdigtärnade bitar bringa och ryggbiff i frysen)
Till glazen/basten:
- 10 klyftor vitlök, pressade
- 1 tsk nymalen svartpeppar
- 1 tsk salt utan jod
- 1 msk risvinäger
- 3 tsk Worcestershiresås
- 2 msk rapsolja
Gör så här:
- Skär ner köttet i lagom stora tärningar (plocka inte bort något fett)
- Lägg in köttet i kylen och låt det bli kylskåpskallt
- Mal färsen genom största skivan på köttkvarnen
- Forma den malda färsen till små bollar som inte är kompakta
- Lägg täljstenen på grillen och kör riktigt hög värme.
- Låt täljstenen bli riktigt varm.
- Lägg på bollarna och låt ligga på ca en halv minut.
- Platta till ordentligt med en stekspade.
- Stek på rejält
- Vänd bara burgarna en gång.
- Varje gång du rör och trixar med dom så blir dom mindre saftiga.
- Blir du sugen på att vända igen. Behärska dig och öppna en öl till istället.
- Servera med dina favorittillbehör
Kanske gillar du också:
Grillad Seabream med chili, örter och citron Next Post:
Packad Flankstek i Kilkennybad