fbpx

Grillad Mojo Chicken

by • juli 20, 2016 • Fågel, Nyår, ReceptComments (0)11576



Jag blir ofta inspirerad av lite annorlunda grillningar från andra kulturer.
Här har jag hittat inspiration från Kuba.

En saftig kyckling med härliga karibiska smaker.
Citrusfrukter, mörk rom och vitlök.
Här är det viktigt att använda riktigt bra råvaror.
När jag grillar fågel så väljer jag alltid produkter märkt med den Gula Pippin.

 

Vad innebär då den gula pippin?

 

En fågel som är märkt med den Gula Pippin kommer alltid från en svensk bonde. På så sätt kan du vara säker på att kycklingen du äter har haft det bra under sin uppväxt. Svenska bönder har ett av världens högsta krav om djurskydd. Som ni vet är en glad fågel även en god fågel.

En fågel med den gula pippin är alltid helt fri från antibiotika som man vanligtvis använder utomlands. Den har bara ätit foder från svenska gårdar vilket borgar för kvalité

Nästa gång du köper fågel i butiken så leta efter den gula pippin. Då vet du att du får bra kvalité

Läs mer om den Gula Pippin
dengulapippin

 

 

 

 

 

 

 

Jag tycker fler borde prova på att grilla hel eller halv kyckling.
Det blir fantastiskt gott.
Vanligtvis förespråkar jag alltid locket på vid grillning, men i det här receptet så kommer locket vara av under en del av grillningen.

 

Du behöver:

  • 1 st Kyckling
  • 6 apelsiner
  • 1 citron
  • 4 limefrukter
  • En hel vitlök (Klyftor)
  • 0,5 dl Mörk rom
  • 0,5 dl färsk hackad oregano
  • 1 msk salt utan jod
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • En nypa malen kanel
  • 4 msk flytande honung
  • Salt & peppar efter smak.

kycklinggrill på-grillen-web

Gör så här:

  • Riv skalet på citronen, limen och apelsinerna
  • Pressa ut all saft i en skål tillsammans med zesten.
  • Lägg även i dom urkramade apelsinerna, limen och citronen.
  • Pressa i vitlöksklyftorna
  • Häll i romen, oreganon, salt, spiskummin och svartpeppar
  • Avsluta med en nypa kanel
  • Blanda ihop allt.
  • Halvera kycklingen och skär bort benet i mitten
  • Lägg båda halvorna i en zippåse och häll över hälften av marinaden.
    (Spara resten till grillningen.)
  •  Marinera i kylskåp i ca 24 timmar
  • Vänd på påsen då och då så du får en jämn marinering
  • Tänd upp din grill och gör i ordningen den för 50/50 metoden dvs briketter på ena sidan och en sval zon på andra sidan försök hålla ca 175-200 grader i grillen
  • Ta fram det du har kvar av marinaden och blanda i honungen och rör om ordentligt.
  • Plocka ur kycklingen från marinaden och torka av den försiktigt med papper.
  • Salta och peppra över kycklingen.
  • Lägg kycklinghalvorna över direkt värme med skinnsidan uppåt.
  • Grilla kycklingen så i ca 10 minuter.
    (Håll koll hela tiden så den inte bränns.)
  • Vänd på kycklinghalvorna och lägg skinnsidan nedåt.
  • Grilla ytterligare ca 5-10 minuter för att få fin färg på skinnet.
  • Under tiden moppar du kycklinghalvorna med moppsåsen du gjort.
  • När skinnet fått fin färg, lägg över kycklingen med skinnsidan uppåt på den svala delen av grillen.
    Moppa ytterligare och stäng locket.
  • Fortsätt moppa några gånger, och när kycklingen uppnått en innertemperatur på 70 grader är  den färdig att servera.
(Visited 3 726 times, 1 visits today)
Pin It

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *