Det finns många sätt att tända upp dina briketter eller kol.
Det absolut bästa sättet är att använda en skorstenständare.
Det finns flera olika varianter på marknaden, och dom flesta fungerar alldeles utmärkt
Skorstenständaren består av en en stålcylinder med handtag och ett invändigt galler.
Gör så här när du ska tända upp dina briketter.
Se till att ha ett eldfast underlag.
Enklast är att ta bort grillgallret på din grill och tända där, men det går bra om du tex har stensatt uteplats.
Lägg 3 parafinkuber (tändblock) på gallret.
Ställ skorstenständaren ovanpå.
Fyll med önskad mängd briketter.
Tänd parafinkuberna genom hålen på skorstenständaren.
Efter ca 10 minuter har kolet börjat brinna.
Det tar ytterligare ca 25-35 minuter innan kolen eller briketterna är klara att använda.
Det går även bra att lägga tidningspapper under skorstenständaren, tänk bara på att det ryker mycket mer och ger mer flygande aska.
När dom understa briketterna börjat brinna, så vandrar värmen uppåt och antänder de otända briketterna.
När det översta lagret är täckt av ett fint asklager, är briketterna klara att använda.
Häll försiktigt upp brikettera på brikettgallret.
Tänk på att det brukar slå mycket gnistor när du häller upp så se till att inte ha något eller någon omkring dig.
Råkar du ha även en gasolgrill med sidobrännare, så fungerar den perfekt att tända upp din skorstenständare med.
Fyll bara upp med briketter, sätt igång sidobrännaren och ställ skorstenständaren där i ca 10 minuter, sen sköter resten sig själv.
Det går även bra att lägga några tändkuber direkt på gallret, och bygga en hög med otända briketter runt om.
Tänd på parafinkuberna. När briketterna i mitten brinner, fyll på med otända briketter med hjälp av en tång.
En annan bra produkt är en elgaffel.
Den är både bra och miljövänlig. Nackdelen är att du måste ha tillgång till el där du befinner dig.
Lägg elgaffeln på brikettgallret, fyll på med briketter och starta elgaffeln.
När dom översta briketterna ar ett lager med fin grå aska över sig är grillen klar att använda.
Det sista och absolut sämsta sättet att tända briketter eller kol med är tändvätska.
Detta är inget vi på BBQLovers rekommenderar, mer än som sista utväg.
Tändvätska är inte miljövänligt och avger mycket rök och lukt som kan göra att ditt kött smakar illa.
Dränk in kolen eller briketterna med tändvätska.
Låt stå i ca 10 minuter, tänd därefter på och vänta tills glöden lagt sig.
Ibland är det inte möjligt att använda tändvätska för att få fyr på briketter.
Tex Webers kokosbriketter är för kompakta för att det ska fungera.
Som sagt använd endast detta alternativ i nödfall.
Kanske gillar du också:
Blair´s heta såser Next Post:
Moinks