Nu tänkte jag prata skärbrädor med er.
Skärbrädan är minst lika viktig som dina knivar.
Varför köpa en kniv för 3000 kr om man ändå har en skärbräda som inte behandlar den väl.
Det finns massor av olika varianter av skärbrädor.
Somliga är mindre bra, medans andra är ypperliga.
Några av typerna som finns är:
- Trä (Här finns flera olika varianter, både bra och dåliga)
- Plast
- Glas/keramik
- Laminat
Träskärbrädor
Här finns det flera olika varianter bäst här är en skärbräda gjord av ändträ.
Skärbrädor av ändträ
En skärbräda i ändträ kräver avsevärt mycket mer arbete att producera då träbitar måste limmas ihop och paras på ett sånt sätt att inte brädan slår sig efter en tid. Detta gör också ändträskärbrädan mycket dyrare.
Oftast är det ändträ du ser i så kallade slaktarblock
Dock är det en av dom absolut bästa skärbrädorna du kan äga.
Det fina med ändträ är att det liksom läker sig självt när man skär mot det.
När du skär med en vass kniv mot ändträt så delar sig fibrerna lite för att sedan dra ihop sig igen. Det innebär att man förstör väldigt lite av materialet när du skär.
Dock har ändträ en tendens att suga upp mer vätska vilket gör det viktigt att sköta den väl.
Olja in den lite då och då, så håller den sig fräsch och snygg under många många år.
Man kan kalla en skärbräda av ändträ för skärbrädornas Rolls Royce
Min absoluta favoritskärbräda jag har hemma är av ändträ, en bräda av nordisk ek från Culimat
Den är verkligen värd varenda krona. Välanvänd, men riktigt rejäl och efter en inoljning är den som ny igen.
Denna skärbräda och mycket mer kul köksprodukter hittar du hos kitchentime.se
Liggande trä
En skärbräda av liggande är mycket billigare än brädan av ändträ.
Du kan hitta dessa för några hundralappar och är helt ok.
Dock har dom en tendens att slå sig efter en tid.
Till skillnad från ändträbrädan så slits fiberna efter hand när du använder den, vilket är mycket svårare att reparera.
Dessa bör också oljas in, men när dom slår sig är det bara att kasta.
Gemensamt för träskärbrädorna oavsett om det är ändträ eller liggande trä är att dessa inte bör diskas i maskin.
Skölj istället i varmt vatten och lite diskmedel och låt sedan torka ordentligt.
Bambu
Bambuskärbrädor är förhållandevis billiga och ser ofta väldigt bra ut vilket gör dem till ett lockande alternativ men de är behäftade med ett stort problem. De innehåller för mycket lim. Bambubitarna är väldigt små, vilket innebär att det ska till ett stort antal limfogar för att få ihop alla småstumpar av bambu. Limmet är i regel väldigt hårt och i praktiken skär du nästan bara mot lim, som kommer skada dina knivar.
När bambu växer kan det ibland växa med små sandkorn, som sedan hamnar i din skärbräda.
Dessa kan träda fram efter en tids användande och sedan skada dina knivar.
Bambu anser iallafall jag inte vara ett bra alternativ.
Plast
Skärbrädor av plast är inte lika miljövänliga som de av trä.
Men personligen tycker jag att en billig plastbräda är ett bra komplement till en bräda av trä – att använda till t.ex. kyckling, fisk eller lök. Plastbrädan är lätt hantera och bekväm att slänga in i diskmaskinen. När den börjar bli ärrad slänger jag den till återvinning och köper en ny.
Fördelen med plast är att det är otroligt billigt. Det innebär att när en skärbräda blir ful och tråkig är det bara att kasta den och köpa en ny.
Dessutom behöver den inte tas om hand speciellt väl, och fungerar utmärkt att diska i diskmaskinen.
Dock blir den lättare en bakteriehärd, då en plastskärbräda får djupare hack och skåror när du använder dem, där trivs bakterierna och frodas.
Glas
Det finns skärbrädor tillverkade av glas.
Dessa är vanligtvis ganska snygga och stilrena, dock är dom en katastrof för din kniv.
Detta för att glas är alldeles för hårt att skära i och förstör eggen på din kniv.
Laminat
Skärbrädor av dessa material är gjorda av fibrer av trä eller papp sammanfogat med lim eller harts. De är lätta att rengöra, kan vara dekorativa och är tåligare än plast och trä. Att de är tåligare innebär också att de är hårdare och är därför inte lika snälla mot dina knivar.
Ofta går dessa skärbrädor att diska i maskin, vilket är en fördel.
Vissa företag använder returpapp eller återvunnet trä, vilket ju är bra.
När detta sedan är “inplastat” är brädan inte lika miljövänlig längre.
Skötselråd för din skärbräda
- Tvätta av skärbrädan med diskmedel och varmvatten så fort du är klar
Dränk aldrig en träbräda i vatten och spola inte vatten på den längre än nödvändigt - Om brädan tål maskindisk är ju detta ett enkelt sätt att rengöra den på, men välj ett program där vattnet är 60 grader eller mer för att bli av med bakterier.
- Vill du ha en snabbrengöring kan du ha en sprayflaska med antingen vit vinäger eller 5-procentig ättika. Spraya på och torka av med hushållspapper. Vinäger och ättika har fantastiska desinficerande egenskaper och är helt naturliga!
- Vill du göra en grovrengöring kan du blanda 1 dl ättika med 2 tsk bikarbonat. Häll ut och låt verka i någon minut och skrubba därefter med varmt vatten. Skölj av och torka.
- En bakteriedödande rengöring är att diska av brädan, täck den med salt, gärna grovsalt, och
skrubba med en rotborste. Låt verka i 30 minuter och skölj av. Torka. - För att ta bort odörer kan du hälla bikarbonat eller bakpulver på skärbrädan.
Vänta en stund och diska av med varmt vatten. - Se till att förvara skärbrädorna torrt då inga patogena bakterier överlever utan fukt en längre tid.
Av denna anledning kan det vara bra att ha fler brädor att alternera mellan – och ger dig en ursäkt att skaffa den där extra skärbrädan du tyckte var så snygg! - Inoljning av träbrädor görs för att täppa igen porer och håligheter mot fukt och bakterier och ge den ett bättre skydd mot vatten.
Paraffinolja är den vanligaste och enklaste oljan att använda eftersom den inte härsknar – samtidigt är den inte skadlig för kroppen. Om du inte vill använda en petroleumprodukt
rekommenderar jag att köpa extra virgin ekologisk kokosnötsolja. Kokosnötsolja är den organiska olja som är minst benägen att härskna. Dessutom tillhör kokosnöten inte nötsläktet, så allergier är extremt sällsynta. Medan oljan tränger in i träet hjälper bivaxet till att täppa igen porer och små håligheter på ytan samt ger en härlig , djup lyster. Bivaxet har bra vattenavisande egenskaper och kan användas tillsammans med oljan eller bara för att få en fin lyster på ytan.
. - Ett snabbt sätt är att hälla oljan på en ren och torr bräda och gnida in den med en trasa eller hushållspapper. Det som inte absorberats efter en timme torkar du av med en torr trasa. Tänk på att olja in hela skärbrädan regelbundet och inte bara toppen. Olja brädan när den ser torr ut, när den får ljusare (torrare) fläckar eller efter en djuprengöring.
- Ett grundligare sätt är att smälta lite bivax i olja i ett vattenbad på spisen. Vattenbad är viktigt så du inte riskerar en oljebrand i köket! Blanda de två ingredienserna med en gaffel och applicera med en trasa eller hushållspapper. Upprepa tills brädan inte kan absorbera mer olja. Torka av det överflödiga från den sista appliceringen med en torr trasa efter fyra-sex timmar och polera därefter brädan med en ren trasa. Denna process är också lämplig för nya, obehandlade brädor. Räkna med 4-5 appliceringar innan brädan är mättad.
I samband med detta inlägg kör vi igång en tävling på vår facebooksida där du kan vinna ett presentkort från Kitchentime.se på 500 kr
På Kitchentime.se hittar du allt du behöver till köket och lite till.
KLICKA HÄR för att komma till tävlingen
Asiatisk Lammstek Next Post:
Burgerost med chili och bacon