fbpx

KCBS första BBQ Tävling i Sverige

by • augusti 6, 2014 • Allmänt, ArtiklarComments (1)5036

Hej alla BBQ lovers!

Helgen den 2 till 3 Augusti gick KCBS BBQ tävling Smoke In The North av stapeln.
Anders Lejonbjörn var där som BBQLovers.se utsände.

Det började redan på fredagen när Flaming Pig BBQ som har sitt högkvarter på Gunnilse utanför Göteborg anordnade en BBQ kurs med självaste Phil Wingo pitmaster på PorkmafiaUS.

Vi fick gå igenom de fyra köttdetaljerna som KCBS har i sina tävlingar. (KCBS står för Kansas City Barbeque Society, titta in på www.kcbs.us för mer info) Revben av fläsk, Kyckling, Brisket, Boston pork butt.

Hur kul och intressant som helst att se hur man styckar och putsar dessa detaljer ordentligt. Sedan visade Phil hur han preppar sina detaljer inför tävlingar. Mycket roligt och intressant.

Efter det började tävlingsdeltagarna rulla in och även de internationella domarna.

På lördagen fortsatte deltagarlagen att anlända i rask takt, det var allt i från fullblodsproffs till de som tävlade för första gången. Totalt var det 15 lag som skulle tävla denna helg, varav 6 stycken var från Sverige.

Vissa hade med sig stora Offset-smokers som Bigg Beer BBQ och Tomas Kock BBQ. Andra körde på WSM eller Big Green Egg eller liknande.

Stämningen var på topp och det var en väldigt trevlig och familjär stämning bland alla deltagarna, alla hjälpte verkligen alla.  Tävlingen drog i gång vid 17 tiden  med en genomgång av reglerna utav KCBS huvuddomare.

Där efter var det fritt fram för deltagarna att börja preppa och putsa sina kött detaljer och börja göra i ordning sina smokers.

Jag hade turen att få vara med väldigt nära Phils Pork Mafias lag.

Det märktes att han var en van tävlingsdeltagare han kom inte till tältet för en klockan var ca 21 på kvällen.

Då började han putsa på Brisketen och på Pork butten. Sedan körde vi igång våra två WSM, vi ville ligga på 250 grader Fahrenheit. Kvällen blev till natt och vårat arbete var att övervaka att våra smokers höll sig på rätt temperatur.

Det som var slående hela kvällen och natten var den glada och uppsluppna stämningen som alla hade, alla gick runt och pratade med alla och bytte erfarenheter.

Timmarna gick väldigt fort och det blev snabbt Söndag morgon.

 

Klockan fyra började Phil putsa och rubba ribbsen. Sedan gjorde han klart kycklingen, han hade valt kycklinglårfiléer utan både ben och skinn, det första var han inte så nöjd med för han gillar att ha benet i låren för han brukar aldrig få höga poäng av domarna om han kör utan ben. Men skinnet ville han inte ha på.

Sedan var det full fart på alla lagen att hinna med inlämningstiderna som måste hållas, man har fem minuter före utsatt tid och fem minuter efter.

Varje rätt skulle läggas i en speciell frigolitlåda som domarna hade lämnat på Lördagen med lagets nummer på en för varje rätt.

Nu skulle man göra lådan fin, detta gjordes med något grönt typ persilja eller salladsblad. Det var viktigt att lådan var ren och snygg.  Man skulle lägga i minst sex stycken bitar av det köttet som man ville visa.

Första som skulle lämnas in var Kyckling klockan 12:00,  mycket pillande hur bitarna skulle ligga bäst i lådan och hur persiljekvistarna skulle ligga. Kul som bara den!

Klockan blev fort 12:30 och det var dags för Ribs att lämnas in. Phil var inte nöjd med sina ribs, han var inte van vid den kvaliteten på ribs som de fick till tävlingen och han hade dem en timma för länge på smokern.

Klockan 13:00 var det Pork Butt som skulle lämnas in. Här drog Phil bitar ur den jättelika köttbiten, de var ungefär som en tumme i storlek dessa lade han på en bedd av hackat kött.

Klockan 13:30 var det Brisketens tur att gå till domarna. Brisketens Flat, detta är den smala delen skärs som skivor och läggs i lådan, den tjocka delen Point, hade han gjort till burnt ends.

Nu var den svettiga delen över för nu har man en hel timma på sig innan den sista delen skulle lämnas in.

Detta var ett fritt val ”Chefs choice” för varje lag, lagen fick själva välja vad dom vill lämna in och hur detta skall presenteras.

Phil valde att grilla tjocka skivor fläsk och att grilla ananas. Som garnering valdes ananasblad.

Nu var det bara att vänta på att domarna skulle räkna ihop alla resultat och lämna in resultatet till huvudkontoret i USA.

Vid detta laget började man känna av helgen och den lilla sömnen!

Klockan gick väldigt långsamt fram till 17:00!

Nu var alla förväntansfulla och vädret gjorde sig påmint, vi hade haft väldig tur med vädret så här långt förutom ett regn som varade i några timmar och skapade strömavbrott på natten mellan lördagen och söndagen.

Men nu började det mullra oroväckande i horisonten och vinden ökade.

Jenny och Thomas från Flaming Pig BBQ  presenterade segrarna i de olika grenarna.

Först var det den fria grenen ”chefs chice” Här kom Phil och Pork Mafia på 1:a plats.

Sedan var det Kyckling här vann The Burning Coyote´s från Danmark.

Efter det var det Ribs här vann The Europen Allstar BBQ team från Norge och Danmark.

I Pork butt vann även här  The Europen Allstar BBQ team.

Brisket vann LETZQ med ett perfekt resultat på 180 000 poäng det var andra gången i Europa detta hade hänt!

Sedan var det ”Overall”  den totala segraren blev  The Europen Allstar BBQ team!

Det roliga var ju att det gick så bra för våra svenska lag. På Overall finner vi Peter Kock BBQ på nionde plats sedan följt av Flaming Pig BBQ, Infernum BBQ, Big Bear´s BBQ, BBQ Hill Billy´s och på femtondeplats kom JoDA BBQ.

Peter Kock BBQ kom på tredjeplats på Pork Butt och Big Bear´s BBQ kom på tredjeplats på Brisket. Mycket bra jobbat!

Nu öppnades himlen och regnet vräkte ner, alla flydde till sina bilar eller inomhus för att komma undan!

Efter denna helgen har nog alla deltagare tagit det lite lugnt med att ställa sig vid grillen igen.

Detta var verkligen en av det roligaste tävlingar som jag har varit med om.!

Det har verkligen tänt en glöd i mig att börja tävla i BBQ och jag tror att det var många av dem som kom för att besöka tävlingen som också har dessa funderingar.

Jag tycker absolut att om ni har möjlighet så dra ihop ett lag och börja tävla, det värsta som kan hända är att det går åt skogen och det är ju inte så farligt det är ju bara mat.

Ha det nu så bra så länge så hörs vi snart igen, Anders Lejonbjörn.

http://www.kcbs.us/events.php?id=513

 

 

(Visited 1 134 times, 1 visits today)
Pin It

One Response to KCBS första BBQ Tävling i Sverige

  1. Wesley Morton skriver:

    Det var de bästa tävling jag har varit med på ! Tackar från Wesley Big Bear BBQ,s little Bear

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *