Text & Bild: Maria Ben Salem Dynehäll,
Hej grillers,
Jag fick världens bästa julklapp av min kompanjon David i julas – en jättefin hjortfilé som sedan dess vilat i min överfulla frys tillsammans med svärmors kantareller och gammalt korvbröd.
Här om dagen bjöd jag in grannarna till en riktig festmåltid.
Grillad hjort med diverse tillbehör och ja, svärmors kantareller fick vara med, men jag gissar att ni vet hur man steker svamp i smör så jag utelämnar just det receptet.
För en gångs skull är det inte köttet som tar tid, utan fonden.
Det går även att använda köpefond (men kan man köra bbq i 16 timmar kan man väl vänta på en fond?)
Varsågod – Grillad hjortfilé med bakade majrovor, rödvinssås och picklade lingon.
Du behöver:
- Hjortfilé
- Salt & Peppar
Fond till såsen:
- 2 morötter
- 2 gula lökar
- 1/2 purjo
- en bit rotselleri
- märgben
- blandade ben från nöt (helst kalv)
- lagerblad
- vitpepparkorn
Rödvinssås:
- 3 dl rödvin
- 2 dl hackade schalottenlökar
- 1 lagerblad
- timjan
- rödvinsvinäger
- 3 dl kalvfond
- salt & peppar
Gör så här:
Rosta ben och grönsaker i grillen eller ugnen tills gyllenbruna. Lägg över i gryta tillsammans med kryddor. Fyll på med vatten och låt koka i 6-8 h.
Häll i rödvin och lök i en kastrull och låt reducera tills det börjar tjockna. I med lagerblad, timjan och 3 dl kalvfond. Låt reducera ytterligare. När konsistensen är lagom, smaka av med rödvinsvinäger, salt och peppar.
Bakade majrovor med honung
Du behöver:
8 små majrovor
olivolja
flingsalt
timjan
honung
50 gr smör
Gör så här:
Skala majrovorna. Lägg på ett ark aluminiumfolie. Toppa rovorna med olivolja, smör, flingsalt, timjan och ringla över honung. Gör ett löst paket och grilla indirekt i ca 45 min – 1 h.
Picklade lingon
Du behöver:
- Färska eller frysta lingon
- 1 dl vitvinsvinäger
- 1 dl strösocker
- 1 tsk salt
- timjan
Gör så här:
Koka ihop vinäger, socker och salt till en lag. Lägg i lingonen och smaksätt med lite timjan. Låt dra i minst 1 h men gärna över natten.
Också själva hjorten – huvudrollsinnehavaren.
Gör så här:
Låt köttet bli rumstempererat. Krydda med salt och peppar. Gör i ordning grillen för indirekt grillning. Bryn på köttet direkt över glöden för att få fin yta. Grilla sedan indirekt tills köttet nått 51-52 grader i kärntemperatur. Vira in i folie och låt vila i 45 min. Skiva upp och servera till tillbehören ovan, smörstekta kantareller och rostad potatis. Bon Apetit!
Kanske gillar du också:
Baconvävda ribs med coca-cola glaze Next Post:
Wicked Banger