fbpx

Chilimarmelad på två sätt

by • augusti 5, 2018 • Chili, Recept, Vegetariskt & grönsakerComments (5)46323



Chili sätter guldkant på dom flesta maträtter och även desserter.

Just chili tycker jag är extra kul att laborera med och här gör jag två olika
sorters marmelader
som är baserade på bland annat chili.

Perfekt att använda i tex en glaze eller som tillbehör till ostbrickan.

Samtliga chilifrukter i recepten kommer från ChiliLovers.nu

Citrus & Chilimarmelad

För att få in rejält med chilismak men hålla ner hettan i denna har vi använt en chilisort som heter Numex Suave Orange.
En Habanerosort med massor av habanerosmak, men nästan helt utan hetta.
Utöver denna har jag använt chilisorten Lemon Drop som är en medelstark chili med klara citrustoner.

Du behöver:

  • 2 apelsiner
  • ½ citron
  • ½ lime
  • 1 dl vatten
  • 2 ½ dl syltsocker
  • 1-2 Gul chilifrukter

 

Gör så här:

  • Riv skalet på alla citrusfrukterna. (Se till att inte få med det vita)
  • Skär ut fruktköttet av citrusfrukterna
  • Finhacka chilifrukterna och plocka bort alla fröer
  • Blanda ihop alla ingredienser utom citrusskalen i en kastrull och låt småkoka i ca 20 minuter.
  • Mixa sedan allt till en slät blandning med en stavmixer
  • Tillsätt citrusskalen och slå upp på en väl rengjord burk.
  • Låt svalna och förvara sedan i kyl

Chilimarmelad

Här gör jag en ren chilimarmelad.

Här kan man laborera friskt med olika sorter man gillar och på så sätt styra hettan i den.
Vi vill inte att den ska bli för het.

Jag använde mig av sorterna Cayenne Purple, Abchazkij Ostruyi och Jalapeno White.
Dom första två är röda som mogna, men använder du tex gula sorter får du en gul marmelad.

Du behöver:

  • 5 chilifrukter (Välj dina favoriter)
  • 1 1/4 dl vitvinsvinäger
  • 3 1/2 dl syltsocker

Gör så här:

  • Dela och plockar bort fröerna från chilifrukterna.
  • Hacka fint och mixa chilifrukten tillsammans med vinägern.
    Vill du ha hela bitar chili i marmeladen så mixa inte den helt slät.
  • Häll alla ingredienser i en kastrull och småkoka i ca 20 minuter
  • Häll sedan upp på en väl rengjort glasburk
  • Låt svalna och servera i kyl.
(Visited 35 072 times, 1 visits today)
Pin It

5 Responses to Chilimarmelad på två sätt

  1. Roy Paulsson skriver:

    hej…jag har följt ditt recept på ”ren chilimarmelad” 2 gånger…..Smakenfinns där precis som texturen i övrigt…nästan. Mina marmelader har blivit väldigt hårda…ej bredbara men smaken gudomlig…vad har jag gjort för fel?
    Du skriver 5 valfria chili men viktmässigt..hur många gram?
    Tack på förhand
    Roy
    P S besök gärna min webbsida http://www.pelargoner.com D S

  2. Anna skriver:

    Hej,
    Spännande recept som jag ser fram emot att prova, men att ange chilifrukter i antal känns lite konstigt eftersom de kan variera så mycket i storlek. Vad skulle du säga är förhållandet mellan chili och socker i vikt? Tycker det ser ut att vara så lite chili till socker som det står nu 🤔

  3. Erna Jakobsdóttir skriver:

    Vad kan man äta citrus cihili marmeladen med?
    Har ni några idéer?

  4. Marie Gustafsson skriver:

    Den gula chilimarmeladen är Såå god! Men dubblera antalet chili så att det blir chilisallad på den💛

  5. Marie skriver:

    Chilismak ska det stå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *