Chili sätter guldkant på dom flesta maträtter och även desserter.
Just chili tycker jag är extra kul att laborera med och här gör jag två olika
sorters marmelader som är baserade på bland annat chili.
Perfekt att använda i tex en glaze eller som tillbehör till ostbrickan.
Samtliga chilifrukter i recepten kommer från ChiliLovers.nu
Citrus & Chilimarmelad
För att få in rejält med chilismak men hålla ner hettan i denna har vi använt en chilisort som heter Numex Suave Orange.
En Habanerosort med massor av habanerosmak, men nästan helt utan hetta.
Utöver denna har jag använt chilisorten Lemon Drop som är en medelstark chili med klara citrustoner.
Du behöver:
- 2 apelsiner
- ½ citron
- ½ lime
- 1 dl vatten
- 2 ½ dl syltsocker
- 1-2 Gul chilifrukter
Gör så här:
- Riv skalet på alla citrusfrukterna. (Se till att inte få med det vita)
- Skär ut fruktköttet av citrusfrukterna
- Finhacka chilifrukterna och plocka bort alla fröer
- Blanda ihop alla ingredienser utom citrusskalen i en kastrull och låt småkoka i ca 20 minuter.
- Mixa sedan allt till en slät blandning med en stavmixer
- Tillsätt citrusskalen och slå upp på en väl rengjord burk.
- Låt svalna och förvara sedan i kyl
Chilimarmelad
Här gör jag en ren chilimarmelad.
Här kan man laborera friskt med olika sorter man gillar och på så sätt styra hettan i den.
Vi vill inte att den ska bli för het.
Jag använde mig av sorterna Cayenne Purple, Abchazkij Ostruyi och Jalapeno White.
Dom första två är röda som mogna, men använder du tex gula sorter får du en gul marmelad.
Du behöver:
- 5 chilifrukter (Välj dina favoriter)
- 1 1/4 dl vitvinsvinäger
- 3 1/2 dl syltsocker
Gör så här:
- Dela och plockar bort fröerna från chilifrukterna.
- Hacka fint och mixa chilifrukten tillsammans med vinägern.
Vill du ha hela bitar chili i marmeladen så mixa inte den helt slät. - Häll alla ingredienser i en kastrull och småkoka i ca 20 minuter
- Häll sedan upp på en väl rengjort glasburk
- Låt svalna och servera i kyl.
Kanske gillar du också:
Bacon Explosion Fusion Next Post:
Slaktarbiff Reverse Seared
hej…jag har följt ditt recept på ”ren chilimarmelad” 2 gånger…..Smakenfinns där precis som texturen i övrigt…nästan. Mina marmelader har blivit väldigt hårda…ej bredbara men smaken gudomlig…vad har jag gjort för fel?
Du skriver 5 valfria chili men viktmässigt..hur många gram?
Tack på förhand
Roy
P S besök gärna min webbsida http://www.pelargoner.com D S
Hej,
Spännande recept som jag ser fram emot att prova, men att ange chilifrukter i antal känns lite konstigt eftersom de kan variera så mycket i storlek. Vad skulle du säga är förhållandet mellan chili och socker i vikt? Tycker det ser ut att vara så lite chili till socker som det står nu 🤔
Vad kan man äta citrus cihili marmeladen med?
Har ni några idéer?
Den gula chilimarmeladen är Såå god! Men dubblera antalet chili så att det blir chilisallad på den💛
Chilismak ska det stå.