Rökig chorizo & habanerogryta

by • oktober 19, 2014 • Chili, Low & Slow, RökComments (0)2367


Grytor är vanligtvis kanske inget man gör på grillen. Men det fungerar utmärkt om man har en bra gjutjärnsgryta.
Här kan man ta fördel av röksmaken som man får från grillen och den gör sig riktigt bra i just grytor.
Denna gryta är het med massor av smak och perfekt nu när hösten är riktigt ruggig.

Du behöver:
Recept till 8 personer

  • 1 kg fläskkarré
  • 5 st Chorizokorvar
  • 2 röda paprikor
    2 gröna paprikor
  • 4-6 habaneros (eller chilisort och mängd efter smak)
  • 4 stora vitlöksklyftor
  • 15 steklökar
  • 8 dl rött vin
  • 1 l vatten
  • 6 msk kalvfond
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 msk paprikapulver
  • 3 tsk cayennepulver
  • 1 msk Soja
  • 15 potatisar
  • Några nypor socker, salt och peppar efter smak.
  • Rökflis (jag använder äpple, men välj din favorit)

Gör så här:

  • Gör i ordning din grill för low & slow och ca 100 grader.
  • Dela karrén i lagom stora grytbitar
  • Lägg i en grillform
  • Rök dessa bitar på låg värme i ca 1h
  • Under tiden hacka grönsakerna
  • När köttet rökt färdigt lägg bitarna i en rymlig gjutjärnsgryta.
  • Lägg i hackad vitlök, häll i vin, vatten, tomatpuré, fond och kryddor.
  • Låt gå på låg värme i ca 1h.
  • Lägg sedan i grönsakerna och skivad chorizo.
  • Låt puttra på grillen ca 3h.
  • Skiva potatisen och låt koka med 1,5h.
  • Plocka av grytan från värmen och vila ca 2h. (Detta för att stärkelsen ftån potatisen ska sätta sig)
  • Värm på lite innan servering.
(Visited 590 times, 1 visits today)

Pin It

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *