Ankbröst är grymt gott.
Tänk dig det där perfekt grillade med rätt innetemperatur och krispigt skinn.
Här gör vi ett recept med grymt ankbröst, tillsammans med stompad potatis, sauterade champinjoner och apelsinsås.
Vad det gäller innertemperatur på anka så är det inte alls som kyckling att den måste vara helt genomstekt, utan här kan du utgå från medium, rare och well done-principen.
Personligen gillar jag att ankbröstet är lite rött men inte rare, men här väljer du själv stekgrad.
Du behöver:
- 2 ankbröst
- 500g potatis
- 250g svamp
- 1 apelsin
- 1/2 dl honung
- 2 msk soja
- Salt och peppar efter smak
- Rapsolja till stekning
Gör så här:
- Förbered grillen för 50/50-metoden och ganska hög temperatur.
- Skala och tärna potatisen och koka den tills den är mjuk.
- Sätt på en stekpanna och sautera svampen i mycket smör tills den är mjuk. Krydda med salt och peppar efter smak.
- Förbered apelsinsåsen genom att pressa saften från apelsinen och blanda med honung, soja och en nypa salt. Låt det koka upp på spisen och sedan sänka värmen och låt det småputtra i ca 10 minuter tills det tjocknar något.
- Skär ett rutmönster i ankbröstets skinn och gnid in med salt och peppar.
- Lägg ankbröstet på grillen med skinnsidan nedåt och grilla i ca 5 minuter tills skinnet är krispigt.
Vänd sedan och grilla i ytterligare 5-7 minuter eller tills köttet är genomstekt. I detta läget kan du lägga över ankbrästet på indirekt värme och stänga locket. Håll koll på innertemperaturen. Jag gillar när ankbröstet är på 62 grader, men allt från 55 grader och uppåt fungerar. - När potatisen är mjuk, häll av vattnet och stampa den med en potatisstöt. Tillsätt en nypa salt och peppar efter smak.
- Servera ankbröstet med stompad potatis, sauterad svamp och apelsinsåsen på sidan.
Njut av detta läckra grillade ankbröst med en kombination av söta och salta smaker!
Kanske gillar du också:
Gin & Tonic – En kärlekssaga Next Post:
Konnected Joe – Din nya vän i uteköket