fbpx

Chilimarinerade kotletter, med BBQ-potatis

by • juli 8, 2013 • KöttComments (0)4059


Nu är sommaren här, och grilldoften ligger tung över villaområdena.

 Kul att man kan känna på lukten vem som använder tändvätska eller skorstenständare.

Igår gjorde jag det återigen enkelt.
Har inte gjort någon riktigt low & slow på ett tag nu, men har en bit fin oxbringa i frysen, så den blir det till att köra snart.

 

Det blev chilimarinerade kottletter.

Brukar inte marinera så ofta, utan använder mest rub,
men ibland, kan jag gilla att marinera när jag gör fläsk.

Gjorde en enkel chilimarinad bestående av

1 dl Olivolja
0,5 dl Chilisås
2 st hackade chilifrukter. (jag körde Red demon thai, samma sort som man använder mycket i thailand)
1 tsk Paprikapulver
2 rivna Vitlöksklyftor
1 msk Japansk Soya
1 tsk Worcester
Nymald Vitpeppar
2 msk hackad, färsk Rosmarin, Citrontimjan och Oregano

I och med att man använder 2 chilifrukter, så är där ganska bra tryck i marinaden, vilket jag gillar.

 

Låt kotletterna marinera några timmar.

Skiva potatis tjockt,  pensla med olivolja, och salta och peppra.
Här kan man leka lite med sina favoritkryddor, ibland, drar jag på någon trevlig rub, för att få lite mer BBQ-smak.
Det går även fint med andra örter eller kryddor.

 

Pensal några salladslökar som får gå med några minuter på slutet..

Jag använde Webers Steakhousekol.
En ny produkt för säsongen som består av större bitar grillkol, som ger en högre värme.
Är mycket imponerad av dessa.
Bra jämn värme, och dom håller värmen otroligt länge för att vara kol.

2,5 h efter att jag slutat grilla höll grillen fortfarande 225 grader.
Helt klart ett gott betyg.

 

50/50, metoden är kanon här, dvs att du lägger kolen på ena sidan av grillen, och har en lite kallare zon på andra sidan.
mer om grillmetoderna hittar du HÄR

Börja med potatisen, och grilla dom över direkt riktigt het värme.

Ha på dom en liten stund så dom får snygga ränder på båda sidor. Lägg sedan över på den ”kalla” zonen.

Därefter är det dags för kotletterna.

Kör några minuter på varje sida, för att få fin yta och ränder.
Dom ska inte gå för länge, det är inte fel om dom är lite lätt rosa i mitten, då är dom som allra saftigast.

 

Grilla salladslöken hastigt, så den får lite ränder.

Servera med en god sallad och kall sås.

(Visited 1 253 times, 1 visits today)
Pin It

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *