fbpx

Vilken grill lämpar sig bäst för långkok av kött?

Att göra långkok på grillen är en konst som kräver både förkunskap, finess, kött av bra kvalité och inte minst – en riktigt bra grill. Nedan kan du ta del av ett gäng heta tips för hur du lyckas långkoka med bravur på grillen. Dessutom genomförs ett minitest av tre BBQ-grillar som passar perfekt för långkok.

Så gör du långkok på grill

“Varför långkok?”, kanske du undrar. Jo, genom att tillämpa en längre tillagningsmetod får röken tid att tränga in i köttet ordentligt, vilket ger en härlig karaktär och en godare smak. Tekniken, som ica.se redogör för, kallas ibland för low & slow, där du alltså grillar på låg värme under en längre tid.

Grilla med rökspån eller flis

Välj rökspån eller flis och grilla utan undervärme med locket stängt. Köttet kommer få en härlig, lättrökt smak och bli sådär perfekt mört.

Håll värmen med så lite kol som möjligt

Tekniken bygger på att grilla långsamt under så lång tid som möjligt. Eftersom du behöver hålla liv i grillen under flera timmar så bör du använda så lite kol och briketter som möjligt. På så vis kan du grilla smart.

Ha tålamod

Tålamod är en grillmästares bästa vän. Se till att få ned värmen ordentligt innan du lägger på köttet, och ha is i magen. Ju längre köttet får ligga, desto godare kommer det att smaka. Att grilla hungrig är i detta fall ingen vidare bra idé.

Bild: Unsplash

Bäst grillar för långkok

Den bästa typen av grill för långkok är utan tvekan kolgrill. Utbudet av kolgrillar är som bekant enormt stort, och det är inte alltid lätt att välja. Fundera över vilka funktioner samt vilken prisklass du föredrar. Ett tips är att läsa recensioner och tester av grillar, för att få en ärlig åsikt om hur grillen faktiskt levererar. Jämförelsesajten testson.se har testat och recenserat kolgrillar, där Weber Performer Deluxe blev en av testvinnarna.

Landmann Vinson 300

Landmann Vinson 300 är en allroundgrill som är multifunktionell. Det går utmärkt att grilla både direkt och indirekt samt använda som rökgrill för långkok. Praktiska funktioner som ventilation, termometer och hjul gör att komforten är maximal. Tack vare en funktionell konstruktion fördelas värmen jämnt och ger ett bra resultat.

Kamado Joe Keramisk Grill Classic Joe II

Kolgrillarnas Rolls Royce bjussar på en lyxig design och överlägsen grillning både för klassisk grillning och långkok. Den specialdesignade kupan gör att värmen håller sig i många timmar, något som är mycket fördelaktigt vid långkok. Toppventilen gör att du kan finjustera temperaturen. Du kan läsa mer om grillar från varumärket på kamadojoe.se.

Landmann Barbecue Smoker Tennessee 200

Gillar du en rökt karaktär passar Barbeque Smoker Tennessee 200 utmärkt, och är ett vasst val vid just långkok av kött. Grillen passar även bra för rökning av kött eller fisk. Locket är utrustat med en termometer, och ett smidigt bord finns inbyggt i anslutning till grillen. Trots många finesser är modellen inte heller orimligt dyr.

Nu håller vi tummarna för en riktigt grillvänlig sommar med många varma kvällar och grillfester.

Comments are closed.