fbpx

Minska risken för brand när du grillar

Att grilla är ett nöje som lätt kan urarta om man har otur eller okunskap. Det är ju faktiskt eld man håller på med! Därför är det oerhört viktigt att man ser till att minska risken för brand så mycket det bara går. Annars kan man råka elda upp både det ena och det andra. Nu ska vi se på några sätt som du kan förebygga bränder så att du kan njuta av dina grillkvällar med gott samvete och utan oro.

 

Var försiktig med engångsgrillen

Det finns en del saker att tänka på om du tänkt använda engångsgrill är det viktigt att den är placerad på ett underlag som inte kan fatta eld. Att sätta den på gräsmattan är alltså en riktigt dålig idé, altangolvet likaså. Var också noga med att sätta den på en öppen plats så att den inte är nära till exempel en husvägg. Och tänker ni använda den inomhus eller i ett tält, snälla, tänk om!

 

När man är klar med engångsgrillen är det viktigt att hälla vatten på den och att inte bara dumpa den i en papperskorg. Det kan ta många timmar innan den är tillräckligt sval för att inte orsaka en brand. Innan ni ger er ut, tänk efter var ni ska slänga grillen någonstans. På vissa grillplatser finns speciella ställen att lägga engångsgrillen.

 

Kolla väderleksprognosen

Gräsbränder kan lätt uppstå när det är torrt ute och folk grillar. Tänk inte ”det händer inte mig”, för det kan det visst göra. Innan ni grillar är det smart att kolla väderleksprognosen och se om det finns varningar som säger att det lätt blir gräsbränder.

 

Skaffa villaförsäkring

Om det mot förmodan skulle börja brinna när ni grillar i trädgården så är det viktigt att ha en försäkring. En villaförsäkring med låg självrisk är det bästa skyddet mot en brand.

 

Ta det lugnt med tändvätskan

Om du använder tändvätska för att få fart på elden bör du vara väldigt försiktig. Kom ihåg att det är inga enorma lågor man vill ha, det är glöden som vi grillar på! Stora lågor ökar risken för att något börjar brinna, så håll lågorna på ett minimum.

 

Ha brandsläckande utrustning redo

Det kanske verkar självklart när man tänker på det, men det är väldigt få som har brandsläckaren till hands när de grillar. Men egentligen, varför inte förvara brandsläckaren nära dörren så att ni snabbt kan ta fram den om det börjar brinna? En brandfilt är också ett väldigt bra komplement om någons kläder skulle ta fyr. Den är smidigast att använda om den kan hänga på en krok så att man kan dra i snoddarna rakt ner och få ut den.

 

Det gäller alltså att planera lite, läsa på hur man använder brandsläckare och brandfilt och framför allt att skaffa dessa om man inte redan har dem. Se även till att öva med familjen så att alla vet hur man släcker bränder om olyckan skulle vara framme.

 

Tänk även på att kolla trycket i brandsläckaren regelbundet så att den går att använda.

Comments are closed.