Gasolgrillen har länge fått stå ut med skällsord och skam över att inte kunna ge samma ”äkta” grillsmak som kolgrillen gör. Men det är en myt.
Med de rätta knepen och lite känsla för detaljer kan du få både rökighet, karaktär och en smak som verkligen biter tag – med gasol.
Bästa gasolgrillen levererar år efter år
Innan vi berättar om de bästa sätten att skapa höga smaker med gasolgrillen, vill vi tipsa om
Bluegaz Z1 som inte för inte har utsetts till gasolgrill bäst i test.
Det här är en grill med hela fyra brännare i högkvalitativt 443-stål, som inte rostar i första taget.
Bluegaz Z1 har en grillyta på 63 × 49 cm, vilket är tillräckligt för hela 19 små hamburgare.
Viktigare är dock att varenda centimeter av ytan blir jämnt varm. Och att tändningen är elektrisk gör att du slipper leta efter tändaren och klicka runt som en tok.
Väl tänd når grillen 150 grader på drygt två, och 250 på under nio minuter. Dessutom har den en snygg design i borstat stål. Har den inga nackdelar då? Jo, den saknar sidobrännare. Men helt ärligt – när använde du den senast, egentligen?
Tipsen som maxar smaken
Saken är klar – gasolgrillen kan helt klart ge dig den där härliga smaken som hela middagssällskapet förväntar sig när grillen är framme. Du behöver bara ha några knep i bakfickan att ta till:
- Välj rätt trä
- Rökplanka
- Reverse sear
- Kryddor och marinader
- Använd locket
- Luft och värme
- Eftervärme och vila
Välj rätt trä – magi med rökflis
Träflis av äppelträ ger en subtil sötma till kyckling eller fläsk. Hickory är lite kaxigare, för exempelvis BBQ-ribs med självförtroende. Och för nötkött passar mesquite, som ger en djup rökighet. Lägg träflisen i en röklåda ovanpå brännaren, ta en paus och låt röken göra jobbet.
Rökplanka – doft, smak och show i ett
Vill du imponera riktigt? Lägg laxen, grillosten eller kycklingen på en blötlagd planka av cederträ och låt gasolgrillen skapa dramatik. När plankan börjar ryka ger den en nötig, lite söt smak.
Reverse sear – grilla bakvänt
Lågt först, sen högt. Med reverse sear låter du först köttet tillagas varsamt på indirekt värme. När köttet nästan är klart, vrider du upp hettan och ger ytan en perfekt karamellisering. Resultatet blir saftigt och smakrikt.
Kryddor och marinader som förför
En rub med rökig paprika, vitlök och sötma från farinsocker är en perfekt grund. Addera sedan en marinad med soja, honung och en droppe liquid smoke. Smakerna gifter sig och ger ett oemotståndligt slutresultat.
Locket – en smakförstärkare
Glöm inte de enklaste reglerna – håll locket stängt. Gasolgrillen förvandlas till en rökugn som låter smaknyanserna förstärkas och fördjupas. Att grilla med öppet lock kanske luktar gott men det är att släppa ut smak i onödan.
Kontrollera luft och värme
Varje grill har sina regler att följa, men när du väl lärt dig dem kan du börja tänja lite på gränserna. Placera maten strategiskt och justera reglagen. Att skapa smak handlar om att balansera mellan hög hetta och låg för mera rökighet.
Låt köttet vila och smaken landa
När grillningen är klar behöver smakerna landa. Låt köttet vila i folie några minuter. Köttsaften får då en chans att sjunka in och sprida sig jämnt i köttet. När det sedan är dags att skära upp är det istället snålvattnet som rinner till hos dina gäster.
Bourbon Burnt Ends Next Post:
Så här krispar du svålen på fläsk