fbpx

Knivar – En Guide

by • • ArtiklarComments (0)5507

Jag heter Daniel Jonsson och jag har sedan ett antal år haft ett genuint intresse för knivar och framför allt gjort skaft till knivar. Jag gör knivar efter ditt önskemål.
Kolla gärna in min hemsida djmaskotcustomknife

Nu tänkte jag prata lite knivar med er.
Många är nyfikna på detta ämne, men vet egentligen inte så mycket om det.

41363832-lwArV (1)

Man kan säga att det finns 2 typer av knivar. Japanska och europeiska. Europeiska knivar har en slipvinkel på 20-25 grader medan japanska har en slipvinkel på10-15 grader.

På en japansk kniv är i regel hårdare i stålet och man kan därför få en betydligt vassare egg än på en europeisk men samtidigt är eggen känsligare för hårda föremål som exempelvis ben.

Det man måste bestämma sig för när man skaffar en kniv är vad man skall ha den till.

Skall man exempelvis ha den till att tranchera upp brisket, stekar och liknande utan ben så skulle jag satsa på en 24 cm eller längre japansk kockkniv eller slicer.

Skall man skära grönsaker och liknande utan hårda föremål som stora kärnor så skulle jag välja en japansk Santoku.

Skall man å andra sidan skära ribs med brosk, hummer och liknande så skulle jag rekommendera en kockkniv av europeisk modell typ Sabatier då de bladen har en annan slipvinkel och klarar lite hårdare tag.

Sedan till småpill som skalning och rensning av svamp och såna saker så är en skalkniv 8-12 cm ett ypperligt val.

För att putsa kött och bena ur diverse råvaror och liknande arbeten skulle jag välja en 15 cm kniv med lågt blad eller en filékniv.

41363816-T3LPc41363813-yUgjm41363819-yjpyS28537440-WIKL9

Slipning

Det finns en uppsjö med apparater och brynstål att tillgå men jag skulle nog säga att köp ett keramiskt slipstål och kör med det tills det inte längre går att bryna upp eggen med det. Skicka då knivarna till en som vet hur man slipar upp en ny grundegg på knivarna. Det kostar inte speciellt mycket och det är väldigt lätt att i stället förstöra hela kniven med en del av de apparater man kan köpa.

Ståltyper

Det finns i stora drag två typer av stål i knivar.

Det ena är ståltyper som är rostfria och det andra är ståltyper som inte är rostfria.

Rostfria ståltyper är lättast att ha då man inte behöver oroa sig för att det skall rosta om man glömmer torka av kniven efter användning. I regel kan man inte få lika hög skärpa på ett rostfritt.

Stål som rostar är kolstål och det används ofta i japanska knivar och man kan få en skärpa på dessa som är mycket hög. Men dessa knivar måste man vara betydligt mer noga med och torka torra efter användning.

Hoppas ni har fått lite inblick i knivarnas värd.

Är ni intresserade av mina produkter så tveka inte att kontakta mig.

Du har även chansen att vinna mina knivar i BBQLovers Fototävling 2015

 

 

(Visited 1 215 times, 1 visits today)
Pin It

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *