Jag hade varit med förra året med deltävling och gått vidare till Stockholm.
Blev ju inte uttagen till det årets upplaga och svor till mig själv att aldrig ställa upp på nått liknande igen (testade mina skills redan i första säsongen av Mästerkocken utan framgång där heller)
Nytt för i år var att man bara hade tre uttagningar, i Borås, Hyllinge utanför Helsingborg och i Bromma.
Jag var mitt uppe i separation och flytt när sista dagen att anmäla sig var så jag missade det.
Förra året sa jag att jag aldrig skulle vara med igen eftersom det verkade uppgjort på Gärdet.
Men jag hade ett par vänner som skulle ställa upp i Hyllinge så jag tog mig dit för att heja på dom.
När vinnarna korats var Jörgen Hemmingsen fram till Hellberg och tipsade om att jag gärna ville vara med.
Och vips så fick jag ett wildcard till stockholm.
Uttagningen skulle ske den 25 april i tantolunden.
”kan du då?” –Måste kolla kalendern, ”Nä. Jag landar kl 09 i cph på lördag morgon efter en vecka i London”
”Då får du boka om”
Sagt och gjort, flighten bokades om och jag landade fredag morgon kl 10.
Var hemma i bostaden vid 13 tiden, krafsade snabbt ihop allt jag behövde, checkade av i recepten om jag hade glömt något, vilket jag hade.
Skulle köpt madeira i taxfreen hade jag tänkt, glömde.
Till systemet och köpa. Tog ett par bärs med, måste ju ha grill öl 🙂
Kom på att sist smälte smöret på en kvart eftersom det var 30 grader varmt.
Iväg till clas olsson för att köpa en elektrisk kylväska.
Inom IKEA för lite frächa tallrikar och annat småplock.
Hemma igen 17.
Fan, jag hade varit uppe sen 0400, om jag ska palla köra upp och prestera en hel dag måste jag nog sova lite.
Satte klockan på 23 30 och slocknade som en klubbad säl.
Vaknade 5 min innan klockan ringde, duschade och packade bilen.
Kom iväg halv ett.
Tog det lugnt, hade gott om tid att ta mig till sthlm.
Var framme kl 6, körde runt tanto för att hitta inspelningsplatsen.
Satte GPS´en på tantolunden och hamnade längst uppe på berget på zinkensidan.
Tog en powernap på 20 minuter innan jag körde ner på rätt sida där jag lastade ur och tog mig fram till tälten.
Då fick vi inte komma fram till borden eftersom man skulle ta lite tomma bilder.
Detta tog sin tid…
En timme senare hade man inte ens fått el fram till kamerabommen.
Passade på att mingla lite och träffa massor med FB vänner, både nya och gamla.
Till slut fick vi komma fram och backa upp våra pinaler.
Jag fick en kamera nerstucken i min låda under tiden jag packade upp, givetvis fick dom syn på min burk med bullens pilsnerkorv och ville att jag skulle ta om just den upplockningen för att få rätt fokus.
Det började bra, det gäller att sälja sig själv lika mycket som att grilla bra. (mer att sälja än att grilla)
Jag hade bett om 3,5 timmar, jag fick 4,5.
Jag skulle lämna in 14.40
När det var dags att tända upp hade jag en timme att slå ihjäl så det blev lite mer mingel.
(läs Kolla upp konkurrensen) det fanns en tjej på 18 år som verkade allvarligt bortkommen men det visade sig att hon var en fena på att grilla, minns inte vad hon gjorde men det var hög klass.
Killen bakom mig, Conny EK hette han, hade vikingtema på sitt käk.
Han hade en eldstad med en kittel på en tripod, där gjorde han champinjon soppa, han bakade även ett bröd som var kanon.
Bredvid Conny stod en skön kille, Saman Nazar. 2 meter lång och ordentligt bred.
Han skulle göra en mixedgrill med en massa spett och biffar och grönsaker.
Framför mig stod Jörgen H och rökte ett lammhjärta som han skulle servera som burgare.
Han gjorde även lammribs och lite annat gott.
Nåväl, dags att börja preppa så smått..
vad kan jag börja med som kan stå och vila tills det blir stressigt?
Såsen, den gör jag.
gör en mirepoix på lök, vitlök och morötter som får fräsa upp i olja och smör..
-Fan! Det händer ju inget. För lite värme i den nu falnande glöden.
på med en ny skorsten, ställde kastrullen i skorstenen och se på fan vad det fräste fint.
I med en msk socker så det blir lite karamelliserat sen på med balsamico och madeira.
oj vad det sprätte!
Lät det koka ihop nån minut.
På med kalvfond och vatten låt koka ihop ytterligare innan den reds av med maizena.
Då var såsen klar, ställde den åt sidan.
Nästa moment?
Tja, jag kan skala äpplena och göra klart äpplepajen.
hade gjort smuldegen i förväg, så det var bara att lägga ut den över de tunna äppleskivorna.
-ringlade Agavesirap över och slog in i folie och satte till sidan.
Hade äpple över och killen till vänster skulle göra coleslaw så han fick ett äpple att tärna ner i sin slaw.
Går han vidare och inte jag blir jag sur på mig själv!
Nästa moment: Potatisgratäng.
Pretty straithtforward. Inget mer att tillägga där.
Dags att ta fram köttet så det får temperera.
hade blivit sponsrad med en fin US Beef sirloin (oxfilé) av mina goda vänner Björn Melin och Sabine Widegren som driver en ICA affär i Häljarp utanför Landskrona (ICA Häljarpshallen)
Hade tre puckar á 120g av mittbiten som tournedos med mig, bra att ha några i reserv om den första skulle bli kass, samt att jag måste ju äta med under dagen.
Jag hade en vecka tidigare förberett ett ädelostsmör att bli ghee för att injicera in i köttet för att ge lite extra touch i smak.
Fick tipset från ett program med Heston Blumenthal där han ”fuskade” fram smaken av dry aged beef genom att spruta och ösa köttet med detta smör.
Ett blindtest med duktiga sensoriska provsmakare kände ingen skillnad mellan verkliga bitar som legat i månader på tork och hans nästan nystyckade, smörpreppade biffar.
Man gör så här:
300 g smör normalsaltat
300g Ädelost, gärna med så mycket smak och doft du kan hitta (gå till din osthandlare och provsmaka dig fram)
skär tunna skivor av båda ingredienserna och varva dessa i en lufttät burk, sätt på lock och glöm bort i skafferiet i en vecka.
Smakerna går över till smörfettet och bildar ett sjukt gott ghee.
Efter en vecka dumpar du ner allt i en kastrull och värmer på LÅG värme tills allt fett och protein delat på sig.
det får inte komma upp i kok, då bränner du bort aromerna.
Sila bort proteinet och häll upp i en ny ren burk och ställ kallt.
När köttet kommit upp en sådär 15 grader värmde jag upp smöret och injicerade bitarna.
saltade med flingsalt för att dra upp myoglobin ur muskelcellerna som främjar maillardreaktionen. (matlagning är kemi)
Köttet fick gå indirekt tills det landade på 45 grader innertemp, tog av och lät det vila en stund.
delade ett gäng cocktailtomater saltade och pepprade och lade dom i en form som jag ställde på grillen för att tempa dom lite, detta skulle bli sallad som side.
Fem min innan det var dags för servering kände jag faktiskt av lite nervositet men den släppte snabbt när jag sysselsatte mig igen.
In med en ny skorsten steakhousekol i grillen.
Fasen, aska på äpplekakan och potatisgratängen! Jaja, det försvinner tills servering.
Bra hetta i grillen nu, slog in pajformarna i folie så jag kunde behålla vätskan.
På med köttet rakt över glöden och magin infann sig…
Jag har alltid haft ett småleende på läpparna när jag läst om intervallgrillning men just på bitar i klass med filé funkar det ypperligt.
Fin mörkröd färg på ytan (utan rökved), fantastisk grilldoft spred sig upp i näsan…
Filmteamet ställer sig vid mitt bord och nu darrar jag till igen, Är klockan redan 14.40?
Nädå, du har fem minuter kvar. –Suuuuck! Tack för den!
Nu blir det fart på kroppen, Har jag kollat gratängen? Är äpplepaj klar? Såsen!!
den hade jag glömt! Smack på med kastrullen på gallret, kom igen, få upp lite värme i såsen då!
Gratängen är klar, den har stått en halvtimme utan folie, slog på lite mer grädde innan jag slog in den i folie.
Äpplekakan likaså, den ser blek ut! Hade med mig en bruleebrännare, använde den för att få färg på pajen. (Smart Christian!!)
Tar tempen på köttet, det är klart. Lägger det så långt bort från glöden det går.
Hänger locket på sidan, stryper nedersta ventilen och börjar plocka ur de färdiga grejerna.
Då hör jag ”Pass på” klapp!
Nämen! Där kommer Karin och Christian gående mot mitt bord.
Bara att koppla snabbt, håller ju fortfarande på att plocka med maten när dom säger ”Hallå Christian, vad tänker du bjuda på idag?”
umm, eeeh. Var det första jag tänkte. Men självsäkert svepte jag med handen över tallriken som stod framdukad.
På den stod det en burk Bullens Pilsnerkorv med en konservöppnare på toppen.
”Är du seriös?”
”-Nä, ba skoja” sade jag och skickade burken i soporna.
*Garv!
Berättade menyn och dom såg nyfikna ut.
hade ju inget på tallriken så jag fortsatte att jobba samtidigt som det frågades om ditt&datt.
Svarade bra tror jag (lite minneslucka just då)
Fixade salladen, hackade persilja och salladslök tunt och vände ner de ljumma tomathalvorna.
Lade upp köttbiten som toppats med en skiva toast med Ankleverterinne överst.
Brände av anklevern med brännaren och började skeda upp sås.
Då kände jag att måste prata samtidigt (vilket jag säkert gjorde ändå)
Berättade för dom att jag ALDRIG gjort madeirasås tidigare men att jag ändå var nöjd med den.
Skeptiska blickar ”-okej, hoppas den smakar bra då ” sa Christian, -jag med var mitt svar.
Samtidigt sade han att köttet borde vila innan servering annars blöder det.
(Jag tog ju köttet direkt från grillen till tallriken)
-Inte detta svarade jag..
Det hade ju gått indirekt och intervallats.
Berättade om smöret, det lät spännande
Christian tycker att det är en stor köttbit, -så stora är inte mindre tänkte jag men mumlade bara något i stil med jaha..
(hade en massa kvicka comebacks som jag kom på i bilen hem, -den är inte stor, det är du som är liten eller tycker du storleken spelar roll?)
Han sätter kniven i köttet och dra åt he***te!!
Det blöder inte!! Succé!
-Det smakar väldigt gott, bra köttsmak och en hint av mognad. Succé igen!
Såsen; Mmmh, här har du näven! Den godaste madeirasås jag smakat! Succé ännu en gång!
Potatisgratängen; Not so mycket superlativer. Ok men kunde varit bättre.
Under tiden dom smakar av maten preppar jag desserten.
river ett par tre drag av Dartmoor demon, choklad som innehåller 4% nagachili.
den är otäck om du får för mycket (min äldsta son kan intyga det, han trodde det var vanlig mörk choklad)
häller på lite köpevaniljsås direkt ut tetran.
Karin tyckte att jag varit snål med såsen eftersom hon älskar vaniljsås (bra att veta i framtiden)
Pajen var succé även den, chilin fanns med som en varm vind från vidderna.
Tyckte att det gick bra överlag, jag var verbal, skämtade och informerade.
När kamerorna släcktes var de redan på väg till nästa bord.
Lade upp resterande kött på tallriken och kallades till castingfolkets intervju.
Drog av den galant och återvände till mitt bord.
då var köttet redan uppätet och slut, alla som kom förbi mig sade att de aldrig smakat godare kött och undrade om jag ställde upp på catering.
Så klart jag gör det bara de betalar för resan och hotell så grillar jag var som helst i Sverige.
Nåväl, packning och avfärd hemåt.
Fick erbjudande att stanna kvar över natten och köra hem på morgonen, det fanns tomma sängar hos Jörgen.
Men hade jag stannat kvar hade jag inte kunnat köra hem lagligt dagen efter.
Med tanke på att jag bara sovit 4 timmar de sista 32 timmarna så planerade jag att stanna och sova i bilen nånstans vid gränna, det blev inte av.
Efter ett par redbulls så körde jag i ett streck tills jag var hemma vid 22.
Sov till 17 dagen efter…
Espressorubbad ryggbiff Reverse Seared Next Post:
BBQLovers Fototävling 2015
Trevligt skrivet! Tipset med ghee och köttet ska definitivt provas, låter fantastiskt! Håller tummarna för dig i programmet. Mvh Kalle