fbpx

Grilla din egen fångst

Det finns nog inget godare än grillad fisk som man har fångat själv. Det är som att all den där tiden och tålamodet som har behövts för att få tag på maten ger en extra krydda som är svår att förklara. Men många är lite tveksamma när det gäller att grilla fisk, eftersom de har hört att det är väldigt svårt. Och det stämmer att fisken lätt fastnar i gallret om man gör fel. Men om man bara vet hur man ska göra så är det inte så svårt, och det finns en del knep som kan göra det riktigt enkelt att grilla fisk!

Skapa rätt förutsättningar

Det första du behöver göra är så klart att rensa fisken. Du kan läsa mer om hur du rensar fisk här. Behåll skinnet på, eftersom det gör den lättare att grilla, såvida du inte ska göra ett foliepaket. Foliepaket är ett idiotsäkert sätt att grilla fisk på, och du kan även lägga ner grönsaker att ha som tillbehör i paketet för att få extra smak.

Om du inte ska göra ett foliepaket utan ska grilla fisken på grillgallret så behöver du tänka på att olja in gallret samt vänta tills det är riktigt hett. Det är också viktigt att gallret är helt rent från början.

Något som förhindrar att fisken faller samman i småbitar är om man rimmar den. Det är inte alls så svårt som det kanske låter, utan betyder helt enkelt att man lägger fisken i saltat vatten i en timme. Det får fiskköttet att bli fastare och mindre benäget att falla isär. Dessutom tillför det en trevlig sälta.

Använd indirekt värme

Det bästa sättet att grilla fisken på gallret är att använda sig av indirekt värme. Du kan lägga fisken med skinnet ner mot glöden någon minut och sedan flytta den till sidan av glöden och lägga på locket på grillen och låta den indirekta värmen göra jobbet. Är du fortfarande rädd att det ska bränna fast kan du lägga folie under fisken.

Så vet du när fisken är klar

Det lättaste sättet att ta reda på om fisken är klar är att använda en termometer. För det mesta är 56 grader en bra måttstock. Se till att du tar temperaturen där fisken är som tjockast.

Kom igång med fiskandet

Innan du kan grilla din egen fångst så måste du så klart fiska. Om du är nybörjare och känner dig osäker kanske du blir lättad av att få veta att det faktiskt inte är så svårt att fiska. Man kan lägga sig på den nivån som passar en själv och ens familj och även barnen kan vara med på ett hörn! Det man ska tänka på är att skaffa fiskekort, så att man får lov att fiska där man har tänkt sig, samt fiskeutrustning. Du kan hitta billiga fiskegrejer exempelvis på Fishline. Ett metspö med krok och en hov kommer man långt med. Och skulle det vara så att ni inte får hem någon fångst att grilla så får ni väl fiska efter extrapriser på torsk!

Comments are closed.