fbpx

Vanliga grillmisstag som alla gör

Det blir inte ett perfekt resultat varje gång man grillar. Även om man gör alla nödvändiga förberedelser är det mycket som spelar in för att maten ska bli perfekt. Här går vi igenom några vanliga grillmisstag som både nybörjare och grillproffs kan göra.

 

Om du läser den här artikeln för att din senaste grillning inte blev bra ska du få ett plåster på såren. En rabattkod som ger dig 80 kr rabatt på Foodora gör att du kan få restaurangmat levererad till dörren för ett billigare pris. Perfekt när alla är hungriga och du måste fixa något att äta omedelbart.

Misstag #1: För mycket värme
En grill som håller samma temperatur över hela ytan gör det svårt att grilla. Säg till exempel om du grillar korvar som börjar bli lite för svarta på ytan, men som fortfarande inte är helt genomstekta. Om hela grillen är varm finns det ingenstans att placera dem för att fortsätta tillagningen. Lösningen är att dela upp grillkolen i två zoner; på den ena halvan har du ett jämnt lager med kol och på den andra ett mycket tunt lager. Grilla över hög värme på ena sidan och tillaga långsamt på den andra.

 

Misstag #2: Att använda kylskåpskallt kött
Det är lätt att glömma bort att ta ut köttet från kylen innan det är dags för tillagning. Kylskåpskallt kött som placeras på grillen tar längre tid att värmas upp och därför blir tillagningstiden längre. Det kan göra att resultatet inte blir som du hade tänkt dig – det kan bli för grillat på utsidan och fortfarande vara kallt på insidan. Ta därför ut köttet från kylskåpet minst en halvtimme innan grillning. För större köttstycken kan du räkna med en timme.

 

Misstag #3: Locket lämnas inte ifred
Det är svårt att låta bli att lyfta på locket för att kolla vad som händer på grillen, men det är en bra idé att motstå frestelsen om du vill ha bra resultat. När du lyfter på locket förlorar du värme och grillningen kan ta längre tid samtidigt som resultatet blir ojämnt. Lyfter du på locket på en kolgrill kommer det in mer syre som matar värmen och gör grillen varmare. Låt därför locket vara ifred!

 

Misstag #4: Såser används för tidigt
När du använder såser i början av tillagningsprocessen kan det ge en bitter smak på utsidan och leda till att insidan inte blir tillräckligt upphettad. Det finns ofta ingredienser i såser som lätt bränns på grillen och därför ska du inte använda det för tidigt. Vanligtvis kan du börja ösa köttet de sista 15 minuterna, men om du har en söt sås ska du vänta tills det är 10 minuter kvar på grillningen. Annars karamelliseras såsen för mycket. Det du grillar är stjärnan och såsen är bara där som ett komplement.

About Björn Mineur

Chefredaktör för BBQLovers.se med ett brinnande intresse för grillning och BBQ. Arbetar som demonstratör för Weber samt grilla så fort tillfälle ges.

Comments are closed.