fbpx

Stekbord när du vill laga mat till många gäster


Om du har en stor familj, gärna bjuder hem vännerna på mat eller kanske driver en restaurang eller ett storkök så är ett stekbord en smidig lösning. Stekbord låter dig grilla och steka alla olika typer av livsmedel snabbt och enkelt, samtidigt som det ger ett perfekt resultat varenda gång. För restaurang och storkök är stekbordet oumbärlig utrustning som inte går att ersätta med någonting annat. Men även hemmakocken kan dra nytta av ett stekbord.

 

Ett stekbord är precis som det låter – en platta som man steker livsmedel på. På grund av dess platta utformning går det att steka många saker samtidigt och det är anledningen till att så många storkök och restauranger förlitar sig på det. Stekbordet är snabbt att värma upp, leder effektivt bort fett och oljor samt håller en jämn värme. En stekplatta är även lätt att rengöra med hjälp av en grillskrapa som används mellan varje stekning. Det ska även rengöras varje kväll med särskilda medel eller vinäger och vatten efter att köket har stängt.

Restaurangernas och storkökens stekbord är vanligtvis tillverkade av rostfritt stål och själva plattan är av gjutjärn. Plattan kan vara helt slät för att ge en stekt yta eller räfflad för att ge de karaktäristiska grillränderna. Stekbord kan drivas av elektricitet, propan/butan eller naturgas. Temperaturnivåer brukar ligga på mellan 50 till 300 grader och justeras med olika reglage. Mer avancerade stekbord som är lite större kan ha två olika temperaturzoner samtidigt, vilket låter kocken steka grönsaker, skaldjur och fisk eller andra mer känsliga livsmedel tillsammans med kött som kräver högre temperaturer.

 

Om man vill ha ett stekbord för hemmabruk så är det vanligtvis inte samma produkter som man använder i restauranger och storkök. Givetvis går det dock att installera ett sådant stekbord om man vill och det kan till exempel passa bra i uteköket eller på terrassen om det installeras bredvid grillen. Stekbordet kan aldrig ersätta grillen, eftersom det inte ger samma rökiga slutresultat som så många vill ha. Det ska istället ses som ett annat sätt att laga mat på eftersom man bryner maten. Det kan till exempel vara perfekt att försteka kött med, eller för att steka grönsaker och tillbehör på samtidigt som man grillar köttet.

 

För hemmabruk så kan man använda en stekplatta som kallas för plancha. Det brukar se ut som en platta av gjutjärn med handtag på kortsidorna. Den kan läggas direkt på grillen och användas för att bryna kött och andra ingredienser med. Det finns även planchas som drivs med elektricitet eller gas och som kan användas i köket. En plancha är ett spännande kökstillbehör för familjer som ofta serverar många eller för dig som gärna bjuder hem folk.

 

 

About Björn Mineur

Chefredaktör för BBQLovers.se med ett brinnande intresse för grillning och BBQ. Arbetar som demonstratör för Weber samt grilla så fort tillfälle ges.

Comments are closed.