fbpx

Sommargrillning – tänk på det här

Nu är det sommar, nu är det sol, nu är det grillning i trädgårn!

Som man har längtat efter att få dra fram grillen, marinera en köttbit och njuta av den där oslagbara kryddan som bara utomhuslagad mat smakar på något konstigt vis!

Men kanske känner du dig lite ringrostig, det var ju ändå ett år sedan sist. Eller så känner du dig lite som en nybörjare på det där med grillning. Misströsta inte för här kommer allt du behöver veta för att sommarens grillningar ska bli en succé!

Välj rätt grill

Det kanske låter självklart, men det finns två saker din grill behöver om du vill kunna grilla fantastiskt god mat. Det första är att det måste vara en kolgrill. Kompakta gasolgrillar i all ära, men du får inte den där rökiga smaken. Smakmässigt kan du lika gärna laga mat i ugnen i så fall!

Den andra saker du ska tänka på är att den behöver ha ett lock. Det låser in smaken, håller temperaturen konstant och kan användas som en extra teknik. Det är endast med ett lock som du kan göra beer can chicken, smälta ost på hamburgare eller röka revbensspäll… Mm…

Använd rätt bränsle

De flesta köper bara en säck kol från närmaste bensinmack så snart solen tittar fram på vårkanten. Men visste du att kolen du köper påverkar matens smak? Köp hellre ett bättre kol, så kommer du att märka skillnad. Du kan också använda till exempel ekspån för en ännu rikare smak. Lägg hälften du kommer använda i blöt först för att det ska vara längre.

Använd rätt verktyg

Grillning är inte riktigt som annan matlagning. Här är en lista på saker som underlättar grillningen:

  • Stekspade
  • Grilltänger
  • Grillgaffel
  • Grillhandske
  • Förkläde

Satsa på högkvalitativa redskap som du kan använda i många år i stället för billiga. Eftersom det blir så höga temperaturer när man grillar lämpar sig inte plastredskap.

Grilla på natten

Många gillar att grilla sent. Kanske har ni varit ute och haft det trevligt och vill bjuda kompisarna på en korv för att avsluta kvällen eller så har det varit för varmt för att sitta ute under dagen.

Oavsett varför du vill grilla på natten så är det viktigt att se till att ha bra utebelysning i trädgården, både så att ni ser varandra och så att den som grillar ser vad den gör, det kan ju faktiskt bli rätt farligt annars! Dessutom är det mycket mysigare med kul belysning också!

 

Säkerheten före allt

Det allra viktigaste är att ha koll på säkerheten. Låt bara dem som vet vad de håller på med sköta grillen och håll barnen långt borta från den. Ha en brandsläckare nära till hands och grilla inte om det är eldningsförbud och det är risk att en eventuell brand sprider sig snabbt. Att ha vattenslangen tillgänglig kanske inte heller är en dålig idé, om inte annat kan du spruta på barnen om de kommer för nära grillen! Ha även en brandfilt tillgänglig om någon tar fyr. Du hittar fler tips för brandsäkerhet här.

Comments are closed.