fbpx

Skillnaden mellan amatörer och professionella kockar

De flesta tänker sig att någon som jobbar i kök med att laga mat automatiskt är en kock. Och det stämmer så klart att deras arbetsuppgifter kan vara väldigt lika. Men vad är det egentligen som gör att någon kan kalla sig en kock? Vad skiljer kocken från den entusiastiske matlagaren? Att kalla två personer för samma titel när en har hand om att hacka grönsaker och en att utarbeta en kreativ, spännande gourmetmeny är så klart lite missledande!

De som faktiskt arbetar med mat vet så klart att det är stor skillnad mellan lekmän och proffs. Även om vem som helst kan kalla sig för kock så håller de flesta yrkesmän med om att skillnaden ligger i både utbildning och erfarenhet.

Om man har en relevant utbildning och/eller har lärts upp hos en beryktad kock och har jobbat sig uppåt i graderna så kan man med säkerhet kallas för kock. Men om man å andra sidan gillar att pyssla lite i köket eller börjar med de allra enklaste köksjobben, då är man snarare en matlagare.

 

Vad är egentligen en kock?

De flesta skulle hålla med om att en matlagare har lägre rang än en kock och att det finns många olika nivåer på kockar beroende på hur långt de har kommit i sin karriär.

Är ditt mål att bli kock men du känner dig osäker på vad du behöver göra för skapa ett perfekt CV?

  • En gedigen upplärning hos en kock med målet att uppnå en utbildning liknande en kockexamen (kocklärling)
  • Ansvarsområden som inkluderar en chefsroll
  • Förmågan att skapa eller utföra menyer i en restaurangmiljö

En köksanställd matlagare å andra sidan kan förväntas att:

  • Laga mat dagligen
  • Hjälpa till med kökssysslor vid behov och efter instruktion
  • Följa recept och någon annans menyplanering
  • Städa och diska
  • Har fortfarande mycket kvar att lära

 

En anledning till att det råder lite förvirring över vem som egentligen kan kalla sig för kock är hur kockar framställs i TV. Medan svenska program såsom Sveriges Mästerkock visserligen innehåller ordet kock i titeln men framhåller att de tävlande är matlagare eller hemmakockar så är inte Hollywood lika tydliga. De kallar gärna folk för ”chef” när de egentligen borde benämnas ”cook”. Även kändiskockar såsom Nigella och Rachel Ray är inte kockar i dess fulla bemärkelse, utan helt enkelt passionerade matlagare som har lyckats.

Samtidigt bör man så klart inte stirra sig blind på titlar. Om någon verkligen är duktig på mat så spelar det egentligen ingen roll vilken bakgrund eller utbildning personen har. Det enda som är viktigt är ju hur maten på tallriken är! Men det är ändå viktigt att inte vilseledas av tanken att vem som helst kan bli en kock. Oavsett vilken väg man väljer att gå så krävs det en hel del arbete och kunskap för att bli en mästerkock och det är inte alla som har varken talangen eller tålamodet som krävs för det.

Comments are closed.