Ribs och pulled pork

by • • Low & Slow, Pulled Pork, RökComments (3)4506

Jag har fått äran att göra pulled pork till svärfars födelsedagskalas.
Igår var det dag.
Tog tillfället i akt och plockade fram stora röken.
Hade en fin bit spareribs i frysen så jag kände att det var läge att köra den samtidigt

I detta inlägg blir det inget receptsnck.

Jag har helt och hållet kört efter mitt favoritrecept på pulled pork, som ni hittar HÄR

Kom igång något sent, och startade inte röken förrän 11. Detta fick jag lida för eftersom jag fick sitta uppe ganska sent för att vakta och få allt klart.
Inte att rekommendera när man är småbarnsförälder.

Ska du själv göra pulled pork, rekommenderar jag dig att starta igång vid 06-tiden på morgonen.
Faktiskt ganska mysigt nu på sommarhalvåret att gå ut riktigt tidigt och tända upp skorstenständaren.

Förvisso tror ju inte folk att man är klok, men vem bryr sig! 🙂

 

 

Som vanligt ska det ryka så mycket så att grannarna klagar, dock är min granne förstående då han är lika mycket grillnörd som mig, och till lika min andra hälft i Björnekulla BBQ Heroes så detta blir istället en liten backyardfest.

Kanske sänks det en och annan öl under dagen också.

Här har vi spareribsen, helt obehandlad

Det många missar när man ska göra både ribs och kamben är att dra bort membranet på baksida. Detta är en hinna som sitter på baksidan, som blir otroligt seg och tråkig om den sitter kvar när man grillat. Dessutom tränger smaken från rubben ner bättre i köttet om du plockar bort den. Ibland är det lite svårt att få bort den eftersom det är lite halt och kladdigt.

Använde en bit hushållspapper så glider den inte iväg när du ska dra av den.

HÄR finner du en komplett guide hur du gör i ordning dina ribs.

Idag penslar jag först med senap, för att sedan rubba. Jag använder Dizzy´s Red eye express rub som fungerar riktigt fint till revben. Den innehåller lite hetta, men är baserad på kaffe och är riktigt fin: Dizzy pigs rubs och mycket annat hittar du på Grillhouse.se

 Här ser ni karrébitarna rubbade och klara för röken.

 Då var det dags att tända upp.

Använder miniskorstenen från Weber, då man inte behöver så mycket briketter.

Rökveden jag använder är egenhuggd äpple och mesquiteflis.

Jag använder mig av miniometoden. Det innebär att man fyller botten med otända briketter, men lämnar ett hål i mitten där du lägger dina tända briketter. På så sätt, så håller röken värmen i upp till 10-15 timmar, eftersom dom otända briketterna tänds efter hand. Jag brukar även blanda i lite rökved bland briketterna.

Och där var vi igång!

Nu har vi många timmars väntan framför oss.

Jag försöker hålla ca 100 grader i röken för att det ska gå lååångsamt.

Dom första 3-4 h fyller jag på med rökved och flis när det slutat ryka, sedan räcker det.

Ribsen blir såklart färdiga först.

Pulled Porken i halvtid.

Här har vi resultatet.

Riktigt bra ribs som föll av benen bara man rör vid dem.

 12

 Här har jag skördat frukten från PP:n

©Björn Johansson
(Visited 1 047 times, 1 visits today)

Pin It

3 Responses to Ribs och pulled pork

  1. Chefredaktören skriver:

    Gott och maffigt! Så ska en grill laddas..

  2. SpaderEss skriver:

    Tack för infon. Att hitta recept på Pulled Pork är inte någon större match, men det är ju bara halva delen. Hur man sköter själva BBQ:andet däremot, det är inte alltid så självklart. Har en ganska stor Weber, men det är som sagt en traditionell grill, så det stora problemet känns som temperaturhållningen och tillförseln av nytt bränsle. Men det måste provas. 🙂

    • bjornj skriver:

      Det kan definitivt vara en match att hålla temperaturen i schack på en klotgrill, men det är lite själva sporten!
      Men kör webers kokosbriketter, så håller dom temperaturen i några timmar.
      Det innebär en heldags pyssel lite då och då, men det är ju bara kul.
      När du väl provat kommer du vilja göra det alltid! 🙂
      Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *