fbpx

Pröva “fejk-kött” för din nästa grillning

Grillsäsongen har äntligen kommit igång och sommarvädret har verkligen inte gjort någon besviken i år. Många har kunnat njuta av dagar i solen, lägga den extremt kalla vintern bakom sig och grilla med vännerna.

Och vad passar bättre än en grillning med kompisarna inför en match? Nu är en av världens absolut största sportevenemang igång: världsmästerskapen i fotboll i Ryssland! För den som dessutom är riktigt insatt i sportstatistik och kunnig om lagen kan man delta i 100 Million Challenge där man kan vinna en miljard kronor! Men, idag är det inte alla som väljer att äta kött av olika anledningar. Det betyder dock inte att man behöver räkna bort grillat kött, det finns nämligen fejk-kött som smakar precis som kött men som innehåller 0% kött. Perfekt om en i sällskapet är vegan. De andra kommer heller inte att känna någon skillnad!

Testa något av dessa kött-alternativen för din nästa grillning!

Seitan

Seitan kallas ofta för mock duck eller mock chicken och är baserat på – vetemjöl! Det kanske inte alls låter så gott, men faktum är att seitan fungerar ofta som ett perfekt alternativ där du annars skulle ha grillat kyckling eller anka. Seitan framställs nämligen genom att vetemjöl sjuder i bland annat sojasås. Slutprodukten blir en fast konsistens som kan skäras upp i tunna bitar eller i tärnor och därefter grillas eller stekas.

Seitan uppfanns redan på 1000-talet i Kina och är idag populärt i flera kinesiska rätter. Seitan går att köpa färdig i livsmedelsbutiker eller så kan du laga seitan själv från grunden i ugnen tills du får en “köttbit” som du kan skära upp för grillning.

Sojakött

Sojabönor kan pressas så att oljan försvinner och kvar blir en massa som kan knådas till olika former såsom en köttfärs, hamburgare, köttbit eller annat. Sojakött är den vegetariska versionen av kött som de flesta inte skulle ens misstänka är sojabönor i grunden. Tack vare dess konsistens kan du enkelt skapa till exempel hamburgare som smakar lika gott som kött. Sojakött suger upp kryddor och marinader.

Tofu

Kanske den mest kända varianten till vanligt kött. Tofu är en bönmassa som framställs av sojabönor till en fast konsistens. Tofu i sig smakar inte så mycket och har inte alltid en köttlik konsistens men har en fantastisk förmåga att suga upp sig marinad, kryddor och annat som gör den perfekt att därefter grilla. Grillade tofuspett i en sichuan-marinad och grönsaker som tillbehör är ett riktigt enkelt och uppskattat vegetariskt alternativ bland både veganer och icke-veganer.

Quorn

Ett annat alternativ till fågelkött är quorn. Märkligt nog är basen i quorn faktiskt mycelium, alltså en sorts mögelsvamp som har ett högt proteininnehåll. Detta blandas sedan med lite äggvita och vete för att skapa en konsistens. Man kan hitta quorn i de flesta livsmedelsbutiker i tärningar eller som filéer. Dessa kan man sedan marinera och därefter grilla. Numera finns det även quorn som är gjort utan ägg och är därmed ett helt vegetariskt alternativ samt att den har även en mindre miljöpåverkan än vanligt kött.

Det finns även flera andra köttliknande alternativ såsom tempeh och kinafärs som du kan testa dig fram med. Vegetariska grillade desserter då kanske du undrar? Självklart, varför inte pröva på grillad ananas med chilihonung?

 

Comments are closed.