fbpx

Mackmyrafläsk med knaprig svål

by • • Gris, Julmat, Kött, Low & Slow, RökComments (1)11474


Mackmyrafläsk med knaprig svål

Detta recept är perfekt både på julbordet,till påsk, midsommar, eller egentligen när som helst .

Mackmyrawhiskyn och flisen ger en skön whiskytouch på fläsket.

Har du ingen grill så går detta bra att göra i ugnen med, men du mister röksmaken.

 

Du behöver:

  • Fläsksida med svål.
  • Mackmyra rökflis
  • 1,5 dl Mackmyra brukswhisky
  • 1,5 dl vatten
  • 3/4 dl brunt socker
  • 2 msk grovt salt
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • Några isbitar

 

Gör så här:

  • Blanda ihop allt utom isbitarna i en kastrull och värm på mediumvärme.
  • Rör tills saltet och sockret löst upp sig.
  • Ta av från plattan och lägg i isbitarna så den svalnar fort.
  • Snitta svålen på fläsket vertikalt med ca 0,5 cm mellanrum.
  • Snitta igenom hela svålen och lite ner i fettet, se dock till att du inte kommer ner i köttet, för då är risken att det blir torrt.
  • lägg i fläsket i en zippåse och häll över den svalnade blandningen.
  • Se till att allt fläsk är täckt.
  • förslut påsen och låt stå i kylskåp i ett dygn (detta är en av hemligheterna för den goda smaken så skippa inte detta)
  • (Detta moment är frivilligt, men äger du en injektor, så injecera lite ren mackmyra i bitarna.)
  • Dagen efter gör du i ordning din grill för low & slowgrillning.
  • Har du en smoker använder du denna.
  • Lägg Mackmyraflisen i blöt
  • När din grill eller smoker nått 100-125 grader lägger du rökflisen på glöden
  • Lägg på dina fläsksidor med svålen uppåt.
  • upprepa 1 gång i timmen under tillagningstiden.
  • Fyll på med rökflis första timmen så att det ryker hela tiden.
  • Slå upp fyra fingrar Mackmyra i ett glas.
  • Drick sedan detta samtidigt som du granska ditt mästerverk.
  • upprepa 1 gång i timmen under tillagningstiden.
  • När fläsket nått en innertemperatur på 75 grader.
  • Ta ut och låt vila i folie i ca 1 h. se till att ha svålen nedåt i folien.
  • På så sätt mjukas den upp av safterna från köttet
  • Nu är det dags att få svålen knaprig.
  • Sätt igång ugnen på 250 grader.
  • Faktum är att det är lättare att lyckas med knaprig svål i ugnen än på grillen.
  • Detta går att göra i grillen med för den som vill. Viktigast för mig är slutresultatet.
  • Starta grillfunktionen.
  • salta svålen ganska rejält
  • lägg i en form med svålen uppåt.
  • Grilla tills svålen poppar upp och är krispig:
  • Vakta noga så du inte bränner svålen.

 

Skär i tunna skivor och njut.
Lika gott varmt som kallt.

 

©Björn Johansson

 

(Visited 5 312 times, 1 visits today)

Pin It

One Response to Mackmyrafläsk med knaprig svål

  1. Sandra skriver:

    Det ser underbart ut, jag är nog en av få kvinnor som älskar whisky.
    detta måste jag prova. Fortsätt med dina härliga recept. Kram Sandra

Lämna ett svar till Sandra Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *