fbpx

Latinamerikanska grillvarianter

Sommaren kan betyda så mycket. Ledighet, sommarstuga, camping, sol och bad. Vissa ser fram emot veckor av slappande medan andra föredrar en mer aktiv sommar. De flesta av oss har ändå en sak gemensamt: grillandet. Vad är en sommar utan grillning? Ja, det är så pass vanligt att tända grillen att brandförsvaret går ut med tips om hur vi kan tänka på brandsäkerheten när vi grillar.

 

Grillandet är en ren njutning som börjar redan med förberedelserna. Det är sällan ett soloprojekt. Vänner eller familjen samlas kring grillen. Det får gärna ta lite tid. Poängen är inte att det ska gå snabbt. Till vardags tuggar vi i oss köttbullar, pytt i panna och annan svensk husmanskost. Varma sommarkvällar vill vi njuta av något extra, samtidigt som det ska vara sådär lagom opretentiöst. Att grilla är den perfekta balansen mellan avkoppling, umgänge, enkelhet och gourmetupplevelser. Allt i ett.

 

I Sverige tar vi grillning på allvar, men vi är inte ensamma. Sydamerikanerna älskar sin grilltradition. Vi ska titta på tre varianter.

Asado

I Argentina är det asado som gäller. Det är ett samlingsnamn för att grilla kött och den sociala tillställning som förknippas med grillningen. Egentligen kan vilket slags kött som helst grillas, men oftast är det kött från nötkreatur som betat på Pampas vidder. Smaken blir därför extra saftig och speciell. Köttet tillagas antingen på grill eller öppen eld. Innan själva köttet serveras brukar det vara chorizos, blodkorv och olika organ som läggs på grillen (någon som vill prova tjurtestiklar?). Till asadon serveras som regel en grönsallad och vin. Asado tillagas på liknande sätt i Uruguay, Chile och i Paraguay.

Churrasco

Lite längre norrut ligger Brasilien. Deras svar på asado heter churrasco. Egentligen är traditionen inte begränsad till Brasilien utan den förekommer över större delen av Sydamerika med lite olika variationer. Den stora skillnaden mellan churasco och asado är att churascon tenderar att innehålla flera sorters kött. Vid sidan av nötkött är det vanligt att hitta fläskkött och kyckling. Det vanligaste sättet att tillaga köttet på är på spätt. En lite lustig detalj är att man ibland doppar köttet i vetemjöl innan grillning för att ge en speciell smak. Om man äter churasco på restaurang får man ofta en liten snurra på bordet med vilken man kan visa för kyparna om man vill att de ska servera mycket mer nygrillat kött, fylla på lite eller om du vill göra en paus i måltiden.

Barbacoa

Maträtten som gav namn åt ”barbecue” måste givetvis också nämnas. Trots likheten i namnet är det ganska stor skillnad mot en vanlig BBQ. Barbacoa kommer från Karibien och Mexiko och innebär att man tillagar ett helt får, lamm eller en get. Även om köttet ibland grillas över öppen eld tillagas en äkta barbacoa i en grop i marken. En behållare under köttet fångar upp köttsaften. Hela djuret täcks av agaveblad och kol. Köttet tillagas i flera timmar. Resultatet: ett mycket saftigt kött med tydlig smak.

About Björn Mineur

Chefredaktör för BBQLovers.se med ett brinnande intresse för grillning och BBQ. Arbetar som demonstratör för Weber samt grilla så fort tillfälle ges.

Comments are closed.