Krispig grillad hel kyckling – Cajun style
Rött kött i all ära. Men ibland krävs variation. Och när det kommer till kyckling så finns det få ställen i världen har så mycket inspiration att ge som Amerikanska södern. De flesta av oss är vid det här laget ganska väl bekanta med cajunköket. Med en historik som är delvis dold i dunkel, så har dess mattraditioner ett väldigt starkt fäste i Louisiana, men har på senaste tiden spridit sig långt bortom delstatens gränser.
Vi tänkte ta en närmare titt på en modern klassiker. Nämligen krispig cajunkyckling. Det är en rätt som är förhållandevis enkel att tillaga, men som bjuder på oerhört mycket smak. Definitivt något för dig som är kycklingälskare.
Så förbereder du för krispig cajunkyckling
När det kommer till cajunmat så är basen i många fall oerhört viktig. Det är nämligen den som står för en stor del av den särpräglade smaken, och även bidrar till såväl yta som konsistens. En fördel är att man utan problem kan variera och experimentera utifrån eget tycke.
Bas och kryddmix
- 3 matskedar smör.
- 1 tesked oregano.
- En halv tesked chili.
- En halv tesked finhackad vitlök.
- En halv tesked salt.
- Tre fjärdedelars tesked peppar.
När väl basen är klar är det dags att förbereda kycklingen. Du väljer själv huruvida du föredrar filéer eller hel kyckling. Vi rekommenderar hel kyckling, då det i de flesta fall leder till en bättre smakupplevelse.
Bearbeta kycklingen
- Gnugga in kycklingen i ägg eller olja.
- Smeta ut basen så att den täcker hela kycklingen.
Det viktigaste är att kycklingen är helt täckt. Annars riskerar resultatet att bli ojämnt. Om du låter kycklingen stå ett tag innan du tillagar den så ökar du chanserna att den får så mycket smak som möjligt.
Så tillagar du krispig cajunkyckling
Vi föreslår att du använder grillen för att tillaga kycklingen. Men handlar det om helkyckling så kräver det ett visst mått av fingertoppskänsla för att resultatet ska bli bra. Men det är så klart även möjligt att använda ugnen.
Vid tillagning av helkyckling på grill
- Placera kycklingen i grillen.
- Stäng locket och låt stå i 60 minuter.
- Kontrollera temperaturen regelbundet efter 60 minuter tills dess att innandömet når omkring 75 grader.
Vid tillagning av helkyckling i ugn.
- Placera kycklingen i ugnen.
- Sätt temperaturen på 150-200 grader.
- Låt kycklingen vara ungefär 50 minuter.
- Kontrollera temperaturen tills dess att innandömet når omkring 75 grader.
Väljer du att använda kycklingfiléer så blir det avsevärt mycket enklare att tillaga kycklingen. Och du kan gå efter eget omdöme som vid annan tillagning av kyckling. I väntan på att den ska bli klar så kan du ta chansen att läsa om våra andra recept, eller spela något roligt.
Tillbehör?
Cajunkyckling avnjutes oftast bäst så som den är. Men den går helt klart att kombinera med en enklare sallad, majskolvar, strimlad sötpotatis eller i princip allt annat som passar kyckling med lite kryddigare och starkare smak.