fbpx

Kan färger få dig att tappa matlusten?

 

Kan färger få dig att tappa matlusten?

Det är dukat för grillfest och alla har sett fram emot stunden på verandan. Kvällen är varm och härlig och alla kommer i tid. Alla är vrålhungriga, mer än vanligt. Så pass att du undrar vad det är som händer. Plötsligt inser du att det är första gången ni sitter i den röda hörnan för att äta. Kan den intensiva röda färgen på väggen runt matbordet ha betydelse?

Färger påverkar oss på många sätt

Det finns en hel del studier omkring färg och vårt psyke. Även om hälsoexperter kan ha lite olika syn på färgers betydelse för vårt välmående verkar de flesta överens om att färgen är en faktor att beakta.

Det här är inte så svårt att förstå. Du vet precis vilka färger du föredrar. Du kan se tröjan som du älskar i en annan färg och tycka att den ser helt annorlunda ut. Varför vi dras till vissa färger är en gåta. Men det här får betydelse för våra val. Inte bara hur vi klär oss, även vilka platser och miljöer vi föredrar.

Vad säger vetenskapen?

Vetenskapen säger en hel del om färger och våra liv. Inlärning av färger skiljer sig från annan inlärning och det är också intressant att notera. Färgerna är ett unikt område som vi från mycket tidig ålder blir påverkade av.

Det finns till exempel en studie från Lunds universitet som visar att det kan vara enklare att jobba i ett rum med blå väggar. Färgerna tycks ha en biologisk inverkan på vår hälsa. Med tanke på detta är det inte så konstigt att vi kan bli hungrigare och tvärtom när vi exponeras för vissa färgnyanser.

Vad är aptit?

Det är alltid roligt med gäster som har god aptit. De får en att känna sig som grillmästare och det särskilt när de dessutom påpekar hur gott och aptitligt allt var. Aptit och hunger är inte samma sak.

Hunger är en fysiologisk funktion som uppstår när våra blodsockernivåer sjunker. När du inte har ätit på länge kan du uppleva svaghet och du kan till och med få kramper i buken. Det är få som behöver uppleva vad verklig hunger är i dagens Sverige. Det kan till och med vara så att du blandar ihop lusten att äta med hunger.

Aptit handlar mer om lusten att äta. Du ser en tallrik med en härlig stek och sallad framför dig. Trots att du åt för någon timme sedan får du lust att äta upp allting på den där tallriken. Synintrycket i kombination med dofterna som kommer från maten sätter igång din lust att äta. Och lusten att äta, aptiten, kan faktiskt stimuleras av färger.

Färger som får oss att vilja äta mer

När du vill att de som kommer till din grillkväll ska äta mer ska du använda dig av rekvisita med rätt färger för detta. Stimulerande färger kan öka aptiten. Typiska exempel på färger som stimulerar aptit och mer ätande är:

  • Rött – Det här är en färg som är känd för att påverka vårt nervssystem. Du kan till och med få högre blodtryck om du ser rött! Det är mycket vanligt med matställen som dekoreras i rött eller färger som går i liknande skala som orange och gult.
    Men var medveten om att alla röda nyanser inte har samma effekt. Ljusare röda toner kan få motsatt effekt. Dessutom kan röd färg göra oss irriterade. Då kanske vi inte alls vill äta mer utan snarare bråka med de andra gästerna runt bordet!
  • Orange – Orange som färgen på en apelsin är också en färg som kan öka aptiten. Orange får oss att känna glädje men är inte lika intensiv som den röda färgen. Vi känner oss bekväma i miljöer som målas med den här färgen. Perfekt för väggarna omkring bordet på uteplatsen!
  • Gul – Gul är solen, sommar och glädje. När vi är glada går aptiten upp och därför kan gult ses som en färgnyans som får oss att vilja stoppa i oss mer. Ta med frukter och grönsaker i gul nyans bland tillbehören på bordet så kommer gästerna kanske att äta lite mer med god aptit.
  • Grönt – Det här är inte en intensiv färg men den bör ändå tas med bland färgerna som kan ha positiv effekt på aptiten. Grönt upplevs som lugnande och friskt. Det blir en lugn måltid i en grön miljö. Det är en god förklaring till varför vi upplever det som så mysigt att grilla utomhus bland träd och buskar.

När du inte vill att gästerna ska äta för mycket

Om det är så att du inte har lust att utfodra dina vänner som om de vore del av ett militärt förband kanske du tvärtom vill använda färger som minskar aptiten. Färger som är kända för att fungera bromsande på kroppens metaboliska processer kan också minska lusten att äta.

Omge grillen och matbordet av blå och lila nyanser. Det här är färger som inte förknippas med mat. De finns sällan i matvaror och det är en enkel anledning till att de inte genast får oss att tänka på att äta.

Brunt och grått är också färger som inte stimulerar vår aptit. De känns inte spännande eller attraktiva på samma sätt som rött, gult och orange. När du tänker på saken så inser du att grått, blått och brunt ofta används i affärssammanhang. På mötet på kontoret är det få som förväntar sig stora tallrikar med en massa väldoftande mat som får alla närvarande att salivera.

Summering

Om du vill öka aptiten ska du satsa på rött, orange, gult och kanske grönt omkring dina måltider. Om du tvärtom vill minska lusten att äta är blått, lila, grått, brunt och faktiskt svart riktigt bra val. Servera middagen i garaget bland reservdäcken för bästa effekt!

Comments are closed.