fbpx

Jakten på Salami

Det finns ingenting som inte går att grilla (möjligen filmjölk). Salami tillhör de lite ovanligare köttstyckena på grillen, men det funkar. Inte minst är denna kryddstarka korv populär som fyllning – i lax, på pizza, grillade mackor eller vad som helst. Salami är en perfekt ingrediens att experimentera med för den blir sällan misslyckad även om man inte vet vad man håller på med. Känner man sig exempelvis osäker på kryddning är det enkelt att låta salamin göra jobbet, den är ju redan färdigkryddad och kan med sin välavvägda kryddblandning höja även övriga ingredienser.

 

Eller också låter man sig inspireras av någon som kan produkten. DelikatessKungen heter ett företag som i många år sålt delikatesser med hjälp av skolklasser och idrottsungdomar som säljer företagets produkter mot provision på den egna orten. Det är ekologisk olivolja, belgiska chokladpraliner och annat, men salamin har alltid varit flaggskeppet. Just nu säljer man salami i fem olika smaker – pepparsalami, kryddsalami, napolisalami, fänkålssalami och nykomlingen kalkonsalami där man låtit den pepparstarka kryddblandningen genomsyra köttet istället för att rulla det i kryddorna. Samtliga är producerade av ett engelskt familjeföretag med anor från 1855 som tillverkar korven för hand och sedan låter den lufttorka i fem veckor innan den är klar att konsumera.

 

På DelikatessKungens hemsida har man låtit Tom Sjöstedt (stjärnkrögare, Årets kock mm) sätta ihop salamirecept för att påvisa produktens mångsidighet. Det är ingen slump att salamin är en storsäljare när idrottsföreningar och skolklasser säljer företagets produkter för att finansiera sina klassresor och träningsläger.

För kunderna är kruxet just att denna salami, med hela 96 procents kötthalt, bara säljs av DelikatessKungens unga försäljare. Den går inte att hitta i butik. Å andra sidan säljs den av skolor, lag och föreningar över hela Sverige och dessutom på nätet eftersom varje deltagare i DelikatessKungen-försäljningarna får en egen webbshop dit de kan locka kunder. Smaklig måltid!

 

Comments are closed.