fbpx

I tankarna att bygga kök och utekök

Konsten att laga mat ligger sällan i utrustningen. De flesta håller nog med om att det är kocken och råvarorna som ligger bakom de fantastiska smakerna. Däremot är det mycket enklare och roligare att laga mat i ett kök som har allt du behöver nära till hands. De flesta, vare sig de är amatörkockar, professionella kockar eller bara matälskare, har nog någon gång drömt om det perfekta köket. Men en köksrenovering kan både vara en dyr, långdragen historia och något som måste planeras innan byggstart.

 

Inför en köksrenovering

Att renovera köket kan bli en dyr historia, beroende på vad det är du vill ha och hur stort köket är. Enligt https://www.expressen.se/leva-och-bo/ kostar ett normalstort platsbyggt kök ca. 200 000 kronor. Det går visserligen att få ned priset och stora delar av kostnaden ligger på valet av köksinredning, vitvaror och material.

(Källa: Unsplash)

 

När du planera ditt kök finns det ett par punkter som är bra att tänka på. Att få köket ergonomiskt är en av dem. Utgå efter era mått istället för standardmåtten. Om ni är långa ska ni inte vara rädda för att öka arbetshöjden, vilken som standard är 90 cm. Sänk den om ni är korta. Maximera också arbetsytan och se till att du placerar vitvaror och diskho på platser som blir naturliga att hämta och lämna saker på/i.

Det perfekta uteköket

 

För grillaren är det inte bara inomhusköket som ska hålla standarden. Det finns flera fördelar med att ha ett utekök. Om det vanliga köket ligger i anslutning till uteplatsen kan det räcka med att ha en ordentlig grill och grillplats, men om köket ligger i andra änden av huset kan det vara skönt att ha avställningsytor och en diskho nära tillhands.

Ett stort plus är att ett utekök kan se ut precis som du vill. Det krävs inte samma planering som med ett vanligt kök och kostnaden behöver inte bli särskilt hög. Du behöver inte boka en tid hos din bank och prata om att öka bolånet. Om extrapengar behövs för den där speciella bänkskivan i sten, eller om det nya uteköket behöver en ny grill, jämförs flera seriösa aktörer som erbjuder smslån av https://www.hittasmslan.com. Dessa lån kan uppgå till 1000 – 10 000 kronor, men kan vara högre beroende på vad du behöver. Det viktigaste du ska tänka på är att välja en seriös aktör och att du väljer ett lån med en ränta och löptid som passar dig. Återbetalningstiden för ett smslån är oftast snävare än ett vanligt banklån, men tiden och kraven kan variera stort mellan olika förmedlare.

(Källa: Unsplash)

 

Ett utekök behöver sällan byggas av en byggfirma, förutsatt att du inte har tummen mitt i handen. Den händige kan göra mycket själv, vilket tas upp av https://skonahem.com/. Det enda som kan behövas är en rörmokare, men bara om du vill ha tillgång till rinnande vatten. Det går att köpa färdiga kökslösningar och det går att bygga köket helt själv. Det är ditt behov och din stil som avgör.

 

Det ligger mycket planering bakom det perfekta köket, ute som inne, och du gör rätt i att fundera över vad du vill ha innan kofoten och hammaren åker fram.

 

 

Comments are closed.