fbpx

Grillningsförbud i hela Sverige

Grillningsförbud i hela Sverige

Fint väder ute och tankarna går direkt till grillning? I år får du tänka om. Sommarvärmen har nämligen varit ovanligt generös och gett hela Sverige en högsommarvärme som har slagit flera rekord: flest antal soltimmar i delar av landet, det tidigaste datumet för när sommaren kom (enligt SMHI:s mätningar), varmaste temperaturen och så vidare. Samtidigt har grundvattennivåer sjunkit till historiskt låga nivåer och skapat en farlig kombination ute i landet som ovanlig torka och värme.

Skogsbränder har redan härjat Sverige och nu ser det ut att bli ett drastiskt stopp för grillningssäsongen. Enligt Brandskyddsföreningen så räknas nämligen grillning på offentliga ställen som eldning. Och eftersom värmeböljan har skapat torr mark råder nu eldningsförbud i hela landet – dit räknas då även grillning på offentliga platser. Att grilla på privat mark är fortsatt tillåtet – även om man uppmuntras att vara så försiktig som möjligt på grund av rådande situation.

Testa dessa grillrecept som därför passar bättre hemma just nu

Grillar man på privat tomt ska man se till att helst använda en grill som står cirka 50 centimeter ovanför mark såsom sten eller grus. Men vanligt är att många köper engångsgrillar som oftast placeras en centimeter ovanför gräs vilket kan orsaka att det torra gräset under börjar brinna.

Eftersom många siktar på att grilla kött på låg värme över en lång tid kan det därför vara en bra idé att testa några av våra grillrecept som har lägre risk för eldspridning. Ett tips är vårt recept på rökig chorizo & habanerogryta. Medan grytan puttrar i flera timmar kommer du ha tid över till att fixa till din trädgård eller balkong, förbereda drinkar eller en efterrätt samt kanske även få bort tankarna på värmeböljan genom att spela vinterlapplands-slotspelet Winterberries från Unibet direkt på din surfplatta. Forskning visar nämligen att om vi tittar på något kallt, såsom en video där någon doppar sin hand i kallt vatten, kommer du också uppleva dig mindre varm.

Om du vill grilla utomhus på annan plats än din tomt bör du kolla med din kommun eller Länsstyrelsen för att se var eller när det kan råda ett undatag från grillningsförbudet. Men eftersom många föredrar grillat kött som har sakta grillats på låg värme i sin egen saft är det nog bättre att satsa på en grillning hemma just nu.

Comments are closed.