fbpx

Grillkväll på gång? Så gör du för att lyckas

Nu när vädret äntligen har börjat bli varmare och vi går mot ljusare dagar och nätter kan det passa perfekt med att bjuda in till en grillkväll med släkt och vänner. Att sitta utomhus och äta en bit mat direkt från grillen är svårslaget och kombinerar man detta med lite god dryck och bra musik är det lätt hänt att man sitter uppe långt in på småtimmarna.

Du som läser detta har förmodligen redan en hel del idéer för vad du skulle kunna grilla för att bjuda in till en kväll utöver det vanliga. I stället kommer vi i den här texten att dela med oss av några tips för hur du ser till att du lyckas med ditt värdskap, oavsett storlek på middagen. 

Organisera någon rolig aktivitet efter maten

Efter maten så är det naturligt att vissa av gästerna beger sig hemåt. Man kanske har barn eller behöver gå upp tidigt för att arbeta. Men om man håller i gång kvällen längre så kan det vara roligt att ha en aktivitet samtidigt som detta försiggår. Om det är en bra fotbollsmatch på TV så kan det vara väldigt roligt att se den för att sedan återgå till att samtala.

En annan rolig sak att göra kan vara att spela poker eller något annat kortspel. Idag så är det vanligt att svenskar spelar på casino med låg minsta insättning, så se till att ni inte spelar om sådana summor som gör folk obekväma.

Lägg inte allt fokus på köttet

Att det är viktigt att bjuda på gott kött säger sig självt. Men det är samtidigt viktigt att du också ställer ut annat på bordet som går att äta till. Lägg ner lite tid på att göra en god sallad, eller be någon av dina vänner som är vass på potatisgratäng koka ihop någonting. Bara för att det är du som står för värdskapet behöver det inte betyda att du behöver låta bli med att ta emot någon hjälp.

Ett annat bra tillbehör att ha på bordet är surdegsbröd i någon form. På morgonen för bjudningen kan det passa sig väl att ta sig till sitt lokala bageri eller mataffär och plocka upp några limpor Levain som sedan kan stå på bordet. Det är ett perfekt tillbehör som oftast faller många smaken.

Även efterrätten kan användas för att ta hela tillställningen till nästa nivå. Om du känner att det är svårt med idéer så kan det vara klokt att köpa en ostbricka med olika tillbehör som du sedan ställer fram för alla att ta del av.

Om någon är vegetarian

Det är som oftast man fastnar i att det är just kött som ska grillas, men många glömmer faktiskt bort att det finns mängder av vegetariska alternativ att slänga över glöden. Bjuder man över till en stor grillkväll kan det därför vara både roligt och varierande att komplettera huvudrätten med några vegetariska rätter. Det kan röra sig om att grilla zucchini, sparris, tomater och andra råvaror som ör i säsong. Eller varför inte spetskål som ringlas över med en god dressing.

Idag finns det även flera alternativ som kan ersätta kött helt och hållet som exempelvis Oumph, Quorn, eller det alltmer populära ärtproteinet. Oftast har dessa en neutral smak vilket gör det enkelt att krydda och variera efter eget tycke. Här är det egentligen bara fantasin som sätter stopp.

Drickbart

När det kommer till dryck finns det flera olika valmöjligheter och idag finns ett stort utbud av alkoholfria alternativ från klassiska viner och öl till drinkar och cider. Har man planerat en riktigt stor grillkväll är en välkomstdrink väldigt uppskattat och ett roligt sätt att starta kvällen på. Dessa behöver inte vara onödigt komplicerade men ett tips är att välja ut något som passar för kvällen.

Likt de vegetariska alternativen man slänger på grillen, kan även välkomstdrinken innehålla frukter och bär som är i säsong för att skapa den perfekta sommarkänslan.

Planera för alla väderlekar

Även om det självklart är förhoppningen att man kommer kunna sitta ute så kan svensk väderlek vara allt annat än pålitlig. Därför är det väldigt viktigt att du har en plan för var ni ska sitta om det börjar regna. Om du har en uteplats där ni kan sitta under tak när det regnar kan det vara väldigt klokt att investera i någon form av värmelampor. Med två av dessa och ett par filtar så kan det faktiskt vara ännu trevligare att sitta utomhus, även om det regnar. Det sista man vill är att behöva ställa in för att vädret inte hållit i sig.   

 

Comments are closed.