fbpx

Grilla ute i Naturen i Vinter

Det är inte bara under årets varma månader som det är gott att grilla. Vintergrillning är fantastiskt och inte särskilt svårt om man använder sig av lite smarta knep. Här kommer några användbara tips.

 

Om du vill grilla ute i naturen så kan du försöka hitta en offentlig grillplats som brukar finnas i olika naturområden. Förbered marinader och tillbehör hemma för att underlätta vid grillningen. Tänk även på att grillen ska vara rengjord och redo att tändas omedelbart. Förberedelser är a och o om man vill grilla ute under vintern, för det måste gå fortare än sommargrillning eftersom den låga temperaturen är något av en utmaning.

 

Ett annat alternativ är att ta med dig din egna bärbara grill som du kan sätta upp var som helst där du vill grilla. Välj en grill med lock för att hålla värmen inne, det är ett måste vid vintergrillning och här finns bärbara grillar som klarar utmaningen. Under sommaren kan det vara härligt att ha grillocket öppet, så att alla goda aromer sprider sig över grillplatsen. Men på vintern är det vädret som bestämmer och därför är det ofta ett måste att ha locket stängt för att skapa en kontrollerad miljö. Det är svårare att få en intensiv hetta i kallt väder, så det kan behövas mer gas eller kol än vad du måste använda under sommaren.

Det kan vara bättre att välja lättgrillade råvaror som hamburgare, korvar eller vegetariska alternativ om du vill göra en snabb vintergrillning. Ett alternativ är att grilla tunna köttskivor direkt över lågan och äter direkt. Ett annat alternativ som är väldigt populärt är grilla större köttdelar under en längre tid med låg temperatur. Grillen kan då sköta sig själv i flera timmar – perfekt om ni ska spendera många timmar i skidbackarna eller på isen. Grillen behandlas i dessa fall som en ugn för rostning och rökning. Det kan vara bra att använda förlåtande köttdelar som till exempel lamm- eller nötbringa.

 

Ett tips är att förlaga grytor eller chilis för att sedan avslutas på grillen. Det ger en härlig röksmak utan att man behöver vänta flera timmar när man är ute i vädret. Det bästa är att använda gjutjärnskärl, eftersom det garanterar att allt tillagas på ett jämnt sätt och håller kvar värmen. En gjutjärnsgryta kan sedan ställas direkt på bordet, så att alla får servera sig själva.

 

Det är viktigt att hålla maten varm under vintergrillning, för den blir kall fortare än vad man tror. Kött som måste vila bör viras in i aluminiumfolie och en kökshandduk. En kylbox har isolering, så det går att hålla mat varm i den. Ett tips är att ha folieinpackade bakade potatisar i kylboxen, för de håller allt varmt under en lång tid.

Comments are closed.