fbpx

Gör dina egna kryddblandningar

Kryddor kan få en enkel råvara att bli ett kulinariskt mästerverk. Det sägs att bakning är en exakt vetenskap, medan matlagning är mer som att måla en tavla. Om det stämmer så är kryddorna färgerna och nyanserna det som får allt att leva.

 

Om du vill ta din grillning till nästa nivå så är det en bra idé att investera i olika kryddblandningar. Men istället för att köpa färdiga blandningar är det både billigare och roligare att blanda dina egna. Då slipper du även socker, konserveringsmedel och andra ingredienser som du kanske inte tycker om. Ta bort smaker du inte gillar och lägg till extra kryddor som du älskar.

 

Här kommer tre mångsidiga recept på kryddblandningar som passar till det mesta:

Tacokrydda

1 tsk salt

3 tsk paprikapulver

3 tsk chilipulver

3 tsk lökpulver

3 tsk spiskummin

3 tsk vitlökspulver

4 krm cayennepeppar

 

Grillkrydda

1 msk svartpeppar

1 msk salt

1 msk paprikapulver

1 tsk vitlökspulver

1 tsk oregano

1 tsk spiskummin

1/2 tsk cayennepeppar

 

Örtagård

2 msk torkad gräslök

2 msk torkad dill

2 msk torkad persilja

1 msk lökpulver

1 msk vitlökspulver

1 msk flingsalt

½ msk mald svartpeppar

 

Använd gärna kryddblandningen som en rub på kött, fisk eller grönsaker. Eller marinera dina råvaror genom att blanda ut kryddorna med olja eller yoghurt. Du kan även blanda ut några matskedar av kryddblandningen i gräddfil och få en jättegod sås eller dipp.

Lär dig grundsmakerna

Olika länder förknippas med olika kryddor. Mexikansk mat innehåller ofta spiskummin, koriander, chili, lime och kakao. Thailändsk mat kryddas ofta med kaffirblad, lime, koriander, ingefära och gurkmeja. Genom att lära dig hur olika länder använder kryddor i sin matlagning är det lätt att komma på egna kryddblandningar.

Förvara dina kryddblandningar

Vanliga glasburkar med lock som är noggrant diskade och helt torra fungerar bra för dina kryddblandningar. Tänk på att glas som släpper igenom ljus kan göra att kryddorna blir torra och tråkiga i smaken snabbare. Förvara dem därför i ett skafferi eller en kökslåda.

 

Ett tips om du är snusare är att förvara dina nya grillkryddor i en snusdosa. Det är en mycket praktisk lösning, eftersom den har ett lock som sluter tätt och släpper inte in fukt eller ljus. Den passar dessutom i fickan och är lätt att ta med till grillfesten. Så nästa gång du kollar in utbudet av snus online kan du också fundera på hur dosorna kan återanvändas till kryddor. Ta helt enkelt bort etiketterna när dosan är tom och sätt på en egen klisterlapp med kryddblandningens namn.

Om kryddorna du använder i blandningen är nyinköpta så håller din kryddblandning upp till ett år. Det gäller om du förvarar dem rätt och ser till att de inte blir fuktiga.

 

 

About Björn Mineur

Chefredaktör för BBQLovers.se med ett brinnande intresse för grillning och BBQ. Arbetar som demonstratör för Weber samt grilla så fort tillfälle ges.

Comments are closed.