Kotlettrad har blivit väldigt populärt att grilla, men då oftast under namnet fläskytterfilé.
Det finns egentligen ingen styckningsdetalj som heter så utan, det är ett påhittat namn för att handlarna ska kunna ta ut högre priser och folk faktiskt ska tro att det är en del av filén. Så låt er inte luras av detta. Jag kommer aldrig använda namnet fläskytterfilé.
Kottlettraden är ganska fattig på fett, vilket innebär att den absolut inte får gå över i temperaturen, då blir den oftast torr och trist.
Jag kör den alltid till max 65 grader och låter den vila upp sig ett par grader.
Här fyller jag den med fetaost och soltorkade tomater
Riktigt fin kotlettrad hittar du i vår egen BBQLovers Kött & Gårdsbutik
Du behöver:
- 1 bit kotlettrad
- Soltorkade tomater
- Färska örter (Dina favoriter)
- Fetaost
- BBQsås (Använd din favorit)
- Rökflis av äpple
Till rubben:
- 3 dl paprika
- 1 dl sellerisalt
- 1 dl muscovadosocker
- 2 msk vitlökspulver
- 2 tsk senapspulver
- 2 tsk torkad timjan
- 2 tsk vitpeppar, malen
- 2 tsk cayennepeppar
Gör så här:
- Blanda ihop alla ingredienser till rubben
- Börja med att skär ut kotlettraden så den blir helt platt.
- Lägg plastfolie över och banka ut den ordentligt med tex en stekpanna.
- Rubba insidan lite med rubben
- Hacka örterna fint
- Hacka dom soltorkade tomaterna fint och mosa ihop med fetaosten och örterna.
- Bred ut jämt över köttet.
- Rulla ihop den och bind ihop med steksnöre.
- Rubba Utsidan med rubben
- Gör i ordning grillen för indirekt grillning och ca 150 grader
- Lägg på rökflisen på glöden
- Lägg på kotlettraden på indirekt värme.
- Grilla tills den når en innertemperatur på 65-67 grader.
- Ca 15 minuter innan den är klar, så glaza med BBQ-såsen.
- Låt vila ca 10 minuter innan servering.
Kanske gillar du också:
Salta Kött Next Post:
Beef Jerky
Håller helt och hållet med.
Tramset med ytterfilé måste bort.
Tyvärr är det konsumenten som är dum i dessa sammanhang och inte förstår bättre.
Det är inte omöjligt att folk betalar 50% mer för en ”ytterfilé” än en bit kotlettrad.