fbpx

Avsluta grillkvällen med en Kaffe Karlsson

Även som sommaren går mot sitt slut, så behöver det inte vara slutgrillat. Visserligen är det något speciellt att i goda vänners lag avnjuta en grillmiddag i den ljumma sommarkvällen. Men likväl smakar grillat lika gott en kylig höstkväll även om man får sitta inne. Tänk dig en god grillmiddag med tillbehör som avslutas med en kopp riktigt gott kaffe. Då är det lätt att vara lycklig.

Svenskar och finländare är de mest kaffedrickande nationaliteterna. Den svenska kaffekonsumtionen ligger på runt tio kilogram rostat kaffe per invånare om året. Under slutet av 1900-talet var kaffe den vara som genererade näst mest exportinkomster för utvecklingsländer, efter olja. Så nog gillar vi svenskar vårt kaffe och anpassar det efter behov. På sommaren smakar det extra gott med en iskaffe men när hösten nalkas är det Kaffe Karlsson som blir allt mer populär. En kaffe Karlsson är en kaffedryck smaksatt med alkohol som du verkligen inte vill missa. Det är en populär beställning på pubar under den kalla delen av året men du kan göra den enkelt hemma då den innehåller få ingredienser.  

Du behöver

  • Kaffe
  • Baileys
  • Cointreau
  • vispad grädde och gärna chokladströssel.

En kaffe Karlsson innehåller bland annat Baileys, som är en likör med smak av gräddkola och choklad. Baileys tillsammans med kaffe och grädde blir tillsammans en klockren kombo tillsammans med Cointreau.

Självklart ska du ha ett bra kaffe när du gör din Kaffe Karlsson och varför inte testa att använda kaffe som är gjort i en klassisk mokabryggare? Mokabryggaren är en ikonisk kaffebryggare som har många år på nacken. Den uppfanns redan 1933 i Italien och har därefter haft spridning över hela världen. Fördelen med en mokabryggare är att du får mycket aromatiskt kaffe och brygger direkt på spisplattan.Trots att utformningen är väldigt enkel blir kaffet riktigt gott riktigt gott kaffe. Dessutom går det snabbt att brygga kaffet och därmed lämpar sig en mokabryggare för vardagens alla koppar kaffe. Man kan jämföra en mokabryggare med en espressomaskin. Båda använder sig av att brygga kaffe genom tryck även om mokabryggaren har ett betydligt lägre tryck så är principen den samma.

En mokabryggare är liten och behändig och du kan du enkelt ställa in den i köksskåpet för förvaring mellan användningarna. Eller varför inte låta den stå framme som en tidlös inredningsdetalj. Mokabryggaren skämmer inte utan är snygg i sin enkelhet.

Ett tips ät att tänka på att välja en mockabryggare som passar just din spis och att välja storlek utefter hur många koppar kaffe du vill brygga. Ta dig tid att jämföra olika sorter och läs mer om Mokabryggare – Bäst i Test hos rostatkaffe.se

 

Comments are closed.