fbpx

7 grilltips för vilt

Att grilla kött är enligt många det allra godaste sättet att tillreda det. Man går tillbaka till matlagningens rötter och är naturligt och härligt. Förutom att smaken blir rökig och god så får man vara utomhus i friska luften, och då smakar det mesta bättre. Sugen på att grilla mer? Här kommer tipsen du behöver. 

  1. Använd köttermometer

Det är viktigt att hålla koll på temperaturen på köttet. Det är lite olika gradantal som gäller för olika sorters kött. För vildsvin gäller minst 65 grader så att du slipper trikiner, medan det räcker med 62 för älg och rådjur. Köttermometern kan hjälpa dig att både se till så köttet är färdigt, men också att det inte ligger på grillen för länge. Tänk på att ta temperaturen där köttet är som tjockast. 

  1. Använd rumstempererat kött 

Innan du grillar är det bra att låta köttet ligga i rumstemperatur i ett par timmar så det inte är helt kallt när du lägger på det. Det gör att det tillagas jämnare. Om köttet är kallt när du lägger på det kan ytterkanterna bli brända medan köttet fortfarande är kallt inuti. 

 

  1. Lägg inte på för mycket åt gången

Köttet vill inte trängas på grillen. Grilla hellre i flera omgångar så att varje köttbit får ordentligt med värme. När det svettas på ovansidan är det dags att vända. 

 

  1. Bygg en grillstuga

Det är så klart inte bara på sommaren som det är trevligt att grilla, det kan man göra året om. För den som älskar grillat viltkött är en grillstuga på tomten verkligen vardagslyx. En sådan liten stuga kan man bygga utan bygglov och hela familjen får plats att sitta under tak och mysa. På attefallshuset24 finns ett flertal grillstugor att välja mellan. 

 

  1. Välj rätt sås till vilt

Sås är livet. Men för att livet verkligen ska leka gäller det att välja en sås som passar till köttet. Just viltkött är väldigt magert. Därför är det smart att välja en sås som är ganska så fet. Fett förstärker smak, och smak vill vi ha så mycket som möjligt av. 

 

  1. Låt köttet vila

Det gäller att ha lite tålamod när man grillar, inte minst när man grillat klart. Låt köttet vila en kvart under aluminiumfolie innan ni hugger in. Då stannar köttsaften kvar i köttet och det blir saftigare. Förbered en trevlig förrätt som ni kan hugga in på medan köttet vilar så att inte tålamodet tryter. 

 

  1. Överdriv inte kryddningen

Många är vana vid att använda kryddstarka marinader när de grillar. Och det kan ibland vara befogat, men inte till vilt. Viltkött har redan en egen smak, och det vore synd att dölja den med starka kryddor. Testa att bara använda salt och peppar och sedan addera mer kryddor. Du kan se det lite som ett experiment för att hitta den perfekta smaken. 

 

Bonustips: Övning ger färdighet

Bli inte missmodig om du inte lyckas första gången du försöker grilla viltkött. Det tar övning innan det blir perfekt. 

 

Comments are closed.