Pilsnerrimmad Fläsksida

by • april 21, 2014 • Bacon, Gris, Low & Slow, RökComments (5)14822


Det är något speciellt med rökt fläsk.
Den rökiga smaken tillsammans med fettet och det grymma köttet. Det kan bara inte bli fel.
Egengjord bacon slår färdigköpt med hästlängder.


Här har fläsksidan fått ligga i brine eller saltlag av öl och kryddor i 3 dygn. Detta gör att köttet drar till sig smak in i köttet.


Läs mer om hur brine fungerar HÄR.

Detta recept tar några dagar, men det är värt varenda minut.

När fläsket är färdigrökt så är det gudomligt att ha på mackan, steka upp som bacon, eller bara äta som det är.
Här har jag fått tag på en rejäl fläsksida från Svensk rapsgris.

Du behöver:

  • Fläsksida med svålen kvar
  • Rökflis av äpple (eller din egen favorit)
  • 4 flaskor urquell pilsner 50 cl (eller din favoritöl)
  • 5 dl vatten
  • 2 dl salt utan jod
  • 1 dl brunt socker
  • 1 msk svartpepparkorn
  • 1 msk sellerifrön
  • 2 msk korianderfrön
  • 1 msk senapspulver
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 2 st stjärnanis
  • 1 gul lök klyftad


Gör så här:

  • Blanda ihop alla ingredienser i en stor gryta.
  • Värm upp så att socker och salt löser sig.
  • Låt svalna helt
  • Lägg i fläsksidan i brinen.
  • Se till att allt kött är täckt av vätska.
  • Låt ligga i kylskåp i 3 dygn
  • Blötlägg rökflisen
  • Ta fram och skölj fläsksidan under rinnande varmt vatten en stund.
  • Torka av den då den är helt torr.
  • Gör i ordning din grill eller smoker på Low & Slow och ca 100 grader.
  • Lägg på fläsksidan och släng på rökflisen.


Nu är det bara att vänta.
Jag hoppas att du inte bara köpte dom fyra ölen dom stod i receptet, för det är nu du ska dricka resten.

Fläsket är klart när det når en innertemperatur på 72 grader.
Detta brukar vanligtvis ta ca 4-5 h.

Låt vila i folie och svalna.

Nu är man ofta ivrig att smaka, gör det för all del, men faktum är att rökt fläsk
smakar så mycket bättre dagen efter när alla smaker fått sätta sig.

 

(Visited 6 226 times, 8 visits today)

Pin It

5 Responses to Pilsnerrimmad Fläsksida

  1. Carl Backe skriver:

    Detta är ju bara världsklass.

    Så fantastiskt

  2. Johan B skriver:

    Det ser mycket gott ut.
    Detta måste testas på nästa BBQ

  3. John Bergström skriver:

    Det ser helt magiskt ut, vart sugen på att göra det nu. Läste först topic och trodde jag skulle hinna fixa ölsnax till helgen. men blir lite tight 🙂

    Tack för grymt recept!

  4. Björn skriver:

    Håller på nu. Inne på andra timmen i röken.ser kanon ut. Tack för inspirationen.

  5. […] Den första mars i år lanserade vi en tysk pilsner vid namn Das Pils som har tagits fram av Grönwohlderbryggeriet utanför Hamburg. Ölen bryggs vid anrika Klosterbryggeriet i Eschwege. Det är en ljus pilsner med aromatiska humletoner och fin beska. Das Pils passar bra att dricka för sig, men kan även drickas till rätter av fisk, fläsk eller lamm. Nu när grillsäsongen närmar sig passar vi på att rekommendera en rätt där ölen inte enbart passar till utan även används i tillagningen; nämligen Pilsnerrimmad Fläsksida. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *