Onion Explosion

by • juli 3, 2016 • BBQLovers Burger Open 2016, BurgareComments (0)1080


Onion Explosion är inskickad av Peter Håkansson.

Jag är en man i mina bästa år som alltid uppskattar att få tillreda goda kreationer på min vän Kamado Joe Classic. Vi tvekar aldrig för att ge oss ut på olika äventyr i matdjungeln och anser att allt går att grilla, på något sätt och i alla väder! Burgare är vår favorit och ett flertal skapelser har åstadkommits på Kamadon, Onion Explosion är den burgare med sting från lök, jalapeno och chili. En upplevelse för smaklökarna!  

 

RÖSTA PÅ PETER 

 

Recept

Hamburgerbröd (ca 20 st)

2 1/2 dl vatten

2 1/2 dl mjölk

100 g jäst

90 g socker

2 ägg

10 g salt

200 g margarin

1,2 kg vetemjöl

sesamfrö till garnering

 

Blanda mjölk, vatten och smält margarin. Tillsätt resten av ingredienserna, mjölet lite åt gången tills önskad konsistens. Jäs övertäckt 30 min. Forma önskad storlek på bröd, pensla med ägg och strö över sesamfrö. När grillen uppnått 225 grader, grädda ca 15 min.

 

Burgare:

900 g högrev

700 g revben

300 g sidfläsk

Lök

Ost

 

Rensa köttet från revbenen, dela köttet efter köttkvarnens storlek, mal igenom två gånger. Forma biffar till önskad storlek, forma försiktigt så biffarna blir luftiga och fina. Pressa in en lökskiva, ca 5 mm tjock, på burgarens ovansida och salta. Grilla biffarna på ”stekbord” för maximal saftighet. Större delen av grilltiden ska löken ligga uppåt så löksmaken tränger ner i biffen. Någon minut innan burgaren är klar läggs ett par rejäla skivor av ost på, här Svarta Sara, som får smälta ner i biffen och bli härligt krämig.

 

Tillbehör till ONION EXPLOSION:

 

bacon

 

hel ättiksgurka

 

Jalapenomajonnäs:

4 äggulor

2 msk dijonsenap

4 msk hackad persilja

4 tsk pressad citron

2 krm salt

2 st jalapeno, finhackad

1 1/2 dl olivolja

2 1/2 dl matolja

 

Blanda ägg, senap, persilja, citron, salt och jalapeno. Tillsätt oljorna långsamt samtidigt som du vispar den riktigt krämig.

 

Ketchup:

4 st kvisttomater

1 röd chili

1 liten gul lök

2-3 vitlöksklyftor

0,5 dl vitvinsvinäger

0,5 dl farinsocker

0,5 dl tomatpuré

1 msk worcestershiresås

1 krm mald svartpeppar

 

Skålla tomaterna, skala och skär i bitar. Kärna ur och finhacka chilin, skala och finhacka vitlöken. Lägg ingredienserna i en kastrull och koka upp, låt sjuda i 25-30 minuter. Mixa till önskad konsistens.

 

Chilimajonnäs:

4 msk hemgjord majonnäs

0,5 msk Sambal Oelek

2 msk ketchup

 

Samtliga ingredienser blandas.

 

Karameliserad lök:

3 st gula lökar

50 g smör

1-2 msk farinsocker

lite salt

 

Skala och skiva löken, rör ner löken i smält smör tillsammans med socker och salt i kastrull. Fräs på medelvärme till gyllenbrun färg.

 

Min ONION EXPLOSION görs såhär:

Dela det ljumna brödet, bred jalapenodressing på botten och placera den nygrillade biffen med krämig ostyta på brödet. En klick chilimajonnäs på burgaren som följs av karameliserad lök, grillad baconskiva och toppas med brödets ovandel samt en hel ätticksgurka. Serveras med fördel med några ugnsbakade klyftpotatis med flingsalt samt den hemgjorda ketchupen.

 

RÖSTA PÅ PETER 

(Visited 236 times, 1 visits today)
Pin It

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *