Helsingborgsfläsk

by • augusti 8, 2017 • Bacon, Gris, Kött, Low & Slow, Recept, RökComments (0)982


Egenrökt Bacon är så jäkla gott. (Ursäkta uttrycket)
Här rimmar vi fläsksidan i Helsingborgs lager och kryddor innan den röks på låg temperatur till perfektion.
Perfekt tilltugg eller som tillbehör till burgare eller egentligen vad du vill.

Du behöver:

  • Fläsksida med svålen kvar
  • Rökflis av Ek (eller din egen favorit)
  • 2 flaskor Helsingborgs Lager  (eller din favoritöl)
  • 4 dl vatten
  • 2 dl salt utan jod
  • 1 dl brunt socker
  • 1 msk svartpepparkorn
  • 1 Hackad röd Chili
  • 2 msk korianderfrön
  • 1 msk senapspulver
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 1 gul lök klyftad

Gör så här:

  • Blanda ihop alla ingredienser i en stor gryta.
  • Värm upp försiktigt så att socker och salt löser sig.
  • Låt svalna helt
  • Lägg i fläsksidan i brinen.
  • Se till att allt kött är täckt av vätska.
  • Låt ligga i kylskåp i 3 dygn
  • Ta fram och skölj fläsksidan under rinnande varmt vatten en stund.
  • Torka av den då den är helt torr.
  • Gör i ordning din grill eller smoker på Low & Slow och ca 100 grader.
  • Lägg på fläsksidan och släng på rökflisen.

Nu har du några timmar av rökning framför dig.
Hoppas du köpte fler Helsingborgs lager än dom som stod i receptet.
Dom kan du behöva under tillagningstiden.

Fläsket är klart när det når en innertemperatur på 72 grader.
Detta brukar vanligtvis ta ca 4-5 h.

Låt vila i folie och svalna.

Nu är man ofta ivrig att smaka, gör det för all del, men faktum är att rökt fläsk
smakar så mycket bättre dagen efter när alla smaker och röken fått sätta sig.

 

(Visited 598 times, 5 visits today)

Pin It

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *