fbpx

Bacon Explosion

by • mars 18, 2013 • Bacon, Gris, Kött, Low & Slow, RökComments (7)140258


Bacon Explosion

Detta är en riktig fettbomb och även ett av de godaste grillrecept jag vet.
Det går enkelt att variera med olika fyllningar.

I originalreceptet så använder man italian sausage istället för vanlig kryddad fläskfärs.

Tyvärr är det svårt att få tag på i Sverige och om man får tag på det är det väldigt dyrt.

Nedan hittar du receptet på egentillverkad italian sausage.

 

Du behöver:

  • 500 g fläskfärs
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 tsk chiliflakes eller 1/2 tsk chilipulver

 

  • 3 paket bacon, gärna en lite längre tjockare variant
  • Valfri riven ost
  • Din favoritrub
  • valfri bbqsås
  • Övrig fyllning om du vill

 
Gör så här:

  • Blanda ihop kryddorna och vitlöken i färsen ordentligt.

 

  • Låt stå i kylen några timmar så kryddorna får dra sig.

 

  • Strimla och knaperstek 1 paket bacon och låt svalna.

 

  • Gör en baconväv på ca 30×30 cm

 

Du väver helt enkelt ihop dina baconskivor

Här är en guide till vår Youtube-kanal som visar hur du gör:

 


 

 

  • Rubba baconväven med din favoritrub.
  •  Platta ut färsblandingen och gör den i samma storlek som baconmattan. Ett tips är att göra det på ett stort ark plastfolie.
  • Rubba igen.

Sedan kan du fylla med vad du vill.
Klassikern är hackad paprika, knaperstekt bacon och riven ost, men här kan du twista till det lite som du vill.
jag har provat många olika fyllningarbland annat hackad salami, eller överbliven pulled pork.
Valet är ditt.

  • Avsluta med att hälla över din favorit BBQ-sås.

 

  • Ta sedan kanten på plastfolien och rulla ihop färsen med fyllningen till en rulle som är helt tät och kompakt.

 

  • Lägg rullen på baconväven och rulla bacon runt rullen.

 

  • Rubba utanpå väven igen.

 

 

Grilla indiekt på låg värme (ca 100-120 grader) tills den når en innertemperatur på 65 grader.
Detta tar ca 2-3 h.
Pensla på lite glaze i slutet.

I orginalreceptet röks den även med rökflis, men det är inget måste.

Jag rekommenderar hickory eller äpple, varför inte båda tillsammans?

Rulla in i folie och låt vila en stund innan servering.

Servera med valfritt tillbehör

 

©Björn Mineur

(Visited 48 294 times, 2 visits today)
Pin It

7 Responses to Bacon Explosion

  1. […] Vill du prova en vanlig Bacon Explosion först så hittar du receptet HÄR […]

  2. […] en Pulled Pork Fatty. Samm princip som en vanlig Bacon Explosion, men med pulled pork invändigt […]

  3. Anders skriver:

    Har du/ni provar ovan med Kafta? Lamfärs med krydor, finns på tex City Kött på Söder i Helsingborg. Det kommer från mellanöstern. Borde bli hur gott som helst. Får testa till helgen.

    • BBQLovers skriver:

      Det är definitivt ett kanontips. Det bör provas.
      Det jag är lite rädd för är att färsen i sig inte är tillräckligt fet utan blir torr.
      Men jag kan ha fel! Återkom gärna med kommenatarer om hur det gått.

  4. Anne-Lie skriver:

    ”Grilla indirekt” – går den att laga till i en vanlig ugn då? Samma gradtal och tillagningstid?

  5. Chefredaktören skriver:

    Jag brukar faktiskt fuska lite och köra den i ugnen, det går kanon och blir supergott 🙂

    Använder man bara en bra rökig BBQ-sås och en skön glaze så blir det en fin rökig smak på den ändå..

  6. […] Bacon Explosion – Antagligen det godaste du ätit […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *